Дружина та донька терориста не постраждали: США ліквідували лідера "Аль-Каїди" ракетою Hellfire, запущеною з дрона

Для вбивства ватажка угрупування "Аль-Каїда" Аймана аз-Завахірі в Кабулі США використали ракети Hellfire R9X, які запустили з безпілотника. Вони оснащені шістьма лезами, що розвертаються перед ударом. Вони розрізають ціль, але не вибухають, повідомляють Патріоти України.

Як зазначається, лідер "Аль-Каїди" вийшов на балкон житлового будинку за годину після заходу сонця 31 липня і більше нічого не встиг зробити. Дві американські ракети поцілили у балкон, вбивши 71-річного терориста. При цьому, його дружина та дочка, які перебували в приміщенні, не постраждали.

Видання пише, що американські військові широко застосовують Hellfire, оскільки ця зброя є високоточною. Коли ракету запускають з безпілотника, оператор камери бачить ціль в режимі реального часу. Використовуючи приціл на екрані, він може "зафіксувати" ціль і направити на неї лазер. Після запуску ракета слідує за лазерним променем, поки не вразить ціль.

Щоб мінімізувати ризик жертв серед цивільного населення, для операторів дронів розроблені чіткі процедури. До того, як наказати відкрити вогонь, американські військові та співробітники ЦРУ зверталися до військових юристів для консультацій.

Експерт із точкових ударів та засновник Інституту політики та права безпеки Сиракузького університету професор Вільям Бенкс зазначив, що удар, який увінчався загибеллю Завахірі, виглядає "як зразкове застосування" цього процесу.

"Схоже, що в цьому випадку вони були дуже обережні і завбачливі, щоб знайти його в такому місці і в такий час, коли можна було завдати удару по ньому і не завдати шкоди нікому іншому", – вважає Бенкс.

Офіційні особи США розповіли, що мали достатньо даних, аби відстежити спосіб життя Завахірі в його будинку, зокрема його звичку виходити на балкон.

"Потрібна майже стовідсоткова впевненість, що це саме та людина, і удар не повинен призвести до супутніх жертв або ушкоджень. Для цього потрібне терпіння", – розповів ексвисокопосадовець ЦРУ Марк Полімеропулос.

Джерело: ВВС

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...

Третя штурмова бригада ЗСУ заявила про прорив обороги противника під Авдіївкою не зважаючи на шалений опір окупантів

четвер, 28 березень 2024, 23:15

Третя окрема штурмова бригада зявила про прорив в Орлівку й інтенсивний бій у залишках селища. "Штурмова група прорвалася на вулиці селища та розпочала інтенсивний бій впритул до будинку, у якому засів противник. Ворог відстрілювався гранатами, випуска...