Дует кумів Богдан-Портнов має намір повалити "Боксера": Як Кличко збирається захищати право киян на самоврядування

Богдан бідкався, що президент Зеленський "не дозволив дати Портнову посаду". Посаду не дали, але порадами Портнова не нехтують, запевняють джерела.

На відміну від Черновецького, який свого часу здався Януковичу, Кличко збирається показати кулаки. Президент Володимир Зеленський особисто підтвердив те, про що писали ще місяць тому. Глава держави збирається втрутитися в управління столицею і розділити посади мера та голови Київської міської державної адміністрації. Нині їх обіймає обраний киянами Віталій Кличко, зазначають Патріоти України.

«Спасибі, що пообіцяв попередити, що не з преси я дізнаюся, коли саме це станеться, - зазначив Кличко, який учора записав спеціальне відеозвернення. - Мер виконуватиме декоративну функцію, а містом управлятиме призначена згори людина, яку кияни не обирають і яка, відповідно, перед громадою не має жодних зобов‘язань».

За чутками, які курсували раніше, Зеленський планував зробити очільником КМДА Олександра Ткаченка (нині – генеральний директор «1+1»).«До таких методів, нагадаю, вдавався колись Янукович», - нагадав столичний мер. І справді, у 2010 році саме таким чином президент фактично усунув від управління містом тодішнього мера Леоніда Черновецького, тоді керувати столицею з Банкової відрядили «регіонала» Олександра Попова.

Спеціально для цього у вересні 2010 року Верховна Рада ухвалила зміни до закону «Про столицю України — місто-герой Київ», фактично позбавивши киян права реального господаря міста. У документі написали: КМДА є виконавчим органом Київської міської ради, а голову КМДА призначає президент. Після ухвалення закону конструкція Черновецький - Попов здавалася, на перший погляд, законною. Але правники наголошують: існує однозначне верховенство Конституції над законами. А в Основному законі написано: виконавчий орган міської ради очолює міський голова. Значить, якщо КМДА – це виконавчий орган, то його має очолити саме міський голова.

«Навіть якщо допустити дуалізм, що виконавчий орган є державною адміністрацією, куди президент має призначати голову, то все фактично зводиться до формальності – президент зобов’язаний призначити головою КМДА особу, яка була обрана міським головою», - сказав у коментарі юрист Михайло Каменєв, експерт Асоціації українських моніторів дотримання прав людини.

Згодний із колегою і авторитетний юрист-конституціоналіст Юрій Ключковський: «Президент не може цього зробити (призначити Ткаченка чи когось іншого головою КМДА) - це пряме порушення конституційних норм. Крім того, є рішення Конституційного суду, що тільки обраний міський голова може бути призначений головою КМДА. Це незаконно, такі кроки робив Янукович, який крутив законами як хотів».

Натомість екссуддя Конституційного суду, голова Асоціації українських правників Василь Костицький дивиться на проблему по-іншому: «Ми живемо в епоху доцільності. Я особисто не задоволений останніми рішеннями голови КМДА, мені не подобається, що кошти витрачаються на ті речі, які громада не вважає першочерговими. У нас величезні черги у дитячі садки, але чомусь у нас будується велосипедна доріжка з Троєщини за мільйони, потім ремонтуємо парк, далі – витрачається величезні кошти на ремонт мосту».

Юридичний дует Портнов - Богдан


Автором ключових змін 2010 року до закону «Про столицю України — місто-герой Київ» був одіозний заступник голови Адміністрації президента Януковича Андрій Портнов. Джерела з оточення Віталія Кличка запевнили, що і тепер без Портнова не обійшлось. Він, якщо вірити джерелу, є кумом глави Офісу президента Андрія Богдана, який і сам не приховує, що багато років дружить із Портновим. Більш того Богдан бідкався, що президент Володимир Зеленський «не дозволив дати йому (Портнову) посаду».

Посаду не дали, але порадами Портнова не нехтують. «Кличко заявив, що оголосить в Києві нові вибори, якщо президент розділить посади мера і голови київської адміністрації. П'ять разів перечитав. А якщо пройдуть нові вибори, ці посади що, знову з'єднаються? Чи просто трохи тупий?», - не дуже коректно висловився Портнов у Facebook.

Джерело: Главком

У окупантів проблеми: Російська перевага у війні проти України зменшується, - FT

субота, 27 квітень 2024, 4:15

Завдяки американській допомозі Україна може виявити недоліки, притаманні армії РФ, яка намагається знищити Україну за допомогою неякісних боєприпасів і великої, але погано навченої армії. Про це пише Financial Times, передають Патріоти України. «Допом...

"Ворог не припиняє спроб": У ДПСУ повідомили, де фіксують найбільше російських ДРГ

субота, 27 квітень 2024, 3:25

Наразі найбільша кількість спроб прориву російських диверсійно-розвідувальних груп фіксують у Сумській області. Днями прикордонники знову зафіксували таку спробу. Про це повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі телеканалу "Еспресо",...