"Думаю, що будуть спроби прив'язати Медведчука до Порошенка", - ексгенпрокурор Рябошапка

Президент України Володимир Зеленський є прихильником швидких і ефектних рішень. Нині вся увага країни прикута до справи проросійського лідера ОПЗЖ та кума Путіна Віктора Медведчука. Хто може бути наступним – читайте в наступній частині інтерв'ю з ексгенпрокурором України Русланом Рябошапкою, текстовий запис якої Патріоти України пропонують вашій увазі.

Про "плівки Медведчука"

Ледь не щотижня з'являються нові так звані плівки Медведчука – аудіозаписи його розмов з різними кремлівськими кураторами, з лідерами бойовиків та терористів на Донбасі. Очевидно, що українські спецслужби слухали Медведчука дуже давно – ще з осені 2014 року. Чому ж тоді до 2021 року ці аудіозаписи ніде не спливали в матеріалах кримінальних проваджень? Ви, коли стали генпрокурором, вам доводилось слухати щось по Медведчуку?

Ні, цих записів не було. В той момент їх не було публічно. Вони почали з'являтись нещодавно – тоді, коли стало зрозуміло, що подивитись в очі Путіну і домовитись з "очима Путіна" не вдасться. Змінилася політика, і відповідно ці записи почали з'являтись: спочатку застосували санкції до телеканалів, потім до Медведчука, тепер кримінальні репресії щодо нього.

Про деякі епізоди наші прокурори не знали. Виникає запитання – чому Служба безпеки України не показувала їх прокурорам? Один з цих епізодів стосувався літа 2020 року, коли нас вже не було в Офісі генпрокурора. Але епізод щодо видобування корисних копалин – інформація була в СБУ, але її не надали.

Як щодо передачі електроенергії до Криму? Щодо торгівлі вугіллям, закупованого Донбасом? Всі ці записи лежали в СБУ. Там, як виявилось, є величезна аудіотека цих записів.

Чому ви думаєте, що вони лежали саме в СБУ?

А хто ще міг слухати Медведчука?

Могли слухати й інші спеціалізовані служби, які є, зокрема, в Україні, розвідники. Наразі немає інформації. Я приблизно розумію, хто це робив. І думаю, що ці здогади правильні. Але думаю, що, найімовірніше, це не СБУ.

Є ще один важливий нюанс. Він має зараз набути актуальності, адже він пов'язаний зі справою щодо Медведчука. Це закон про вільну економічну зону Криму. В нас 8 рік відбувається війна. В нас забрали Крим, велику частину Донбасу. Путін видає російські паспорти на Донбасі. Він погрожує нам знищенням. І закон продовжує далі існувати.

Цей закон про те, що українці можуть робити бізнес на території тимчасово окупованого Криму – заробляти на війні й окупації. Цим законом, зокрема, користувався Медведчук. І зараз користується теж багато людей.

Була заява Путіна, що багато чинних високопосадовців (українських – 24 канал) займаються бізнесом в Росії. Я думаю, буде зворотна реакція від влади Росії, пов'язана з заходами щодо Медведчука. Мені здається, що ця реакція буде досить небезпечною, асиметричною.

Він (Путін – ред) згадав про цих високопосадовців, які займаються бізнесом. Думаю, будуть додаткові зливи інформації, які дискредитуватимуть певних чиновників чи політиків з російського боку.

На тих записах голос, схожий на Медведчука, неодноразово посилається на те, що він з якимось високопоставленим чиновником в українській владі узгодив постачання електроенергії до Криму, завезення вугілля з окупованого Донбасу, включення чи не включення до санкційного списку деяких російських компаній. Він натякав, що це все міг вирішувати тоді лише один високопосадовець – Порошенко. На скільки була можлива така співпраця: Порошенка, Медведчука і Кремля?

Ми бачили не лише з цих записів, що така співпраця була. Ба більше, Медведчук був залучений до обміну військовополоненими. Він фактично виконував офіційну функцію від української держави. Публікація цих записів, які пов'язують з Порошенком, теж не є випадкова. Чомусь публікують саме ті записи, в яких може фігурувати 5-й президент, а не якісь інші, де були розмови Медведчука з іншими чиновниками. Така вибірка робиться не випадково. Думаю, що будуть спроби прив'язати Медведчука до Порошенка.

Про Порошенка

Може, дадуть хід тим справам, які лежать у прокуратурі проти Порошенка?

Теж дивна ситуація. Приблизно до літа чи осені 2020 року Порошенка активно "кошмарили", водили на допити, проводили обшуки. А потім все різко затихло. Фракція "Європейська Солідарність" перестала критикувати генерального прокурора, а генпрокурор не викликав на допити Порошенка.

Водночас ваше звільнення пов'язували з тим, що ви хотіли притягнути Порошенка до відповідальності.

Підписати повідомлення про підозру – провадження, яке потім сама Венедіктова через 2 місяці закрила, оскільки воно було "трешове", безперспективне.

Насправді звільнили мене не лише за це. Там був цілий комплекс причин. Щодо справ ДБР, не зовсім коректно це говорити, але там мало перспективних проваджень, тому і немає процесуального результату. Декілька з них були цікавими і їх можна було завершити. Але вони теж "заглохли", там немає процесуального руху.

Декілька інших проваджень, які ініціював наш прокурор, наприклад, вони звернулись до суду. Була ситуація з кредитом "Укрексімбанку", який надав на невигідних для держави умовах великий кредит. Корпорації "Богдан Моторс", здається.

Прокурори звернулись до суду і намагалися повернути ці гроші державі. Наразі цю справу просто зливають. Прокурори до суду не ходять, справа тягнеться вже невідомо скільки й перспектива її очевидна. Якщо прокурори не ходитимуть до суду, то цей позов просто залишиться без розгляду.

Джерело: 24 канал

"Навіть якщо усунути чинник військового договору": Захід не захищатиме Україну так само, як Ізраїль, оскільки політично йому це не вигідно, - Ілія Куса

четвер, 18 квітень 2024, 6:39

"Теза про те, що Ізраїль захищають усі, а нас ніхто, не витримує жодної критики, лише відображає рожевий світ, в якому живе частина суспільства", - про це у Фейсбуці пише Ілія Куса, передають Патріоти України. "1. Ізраїль має юридичного союзника, підп...

Можна собі уявити настрої у Кремлі: Через загрозу санкцій США Китай вперше за півтора роки скоротив експорт до Росії , – Bloomberg

четвер, 18 квітень 2024, 6:23

Китай залишається головним постачальником стратегічних товарів необхідних для продовження війни проти України. Експорт товарів з Китаю до Росії у березні впав вперше з середини 2022 року після погроз США розширити санкції проти китайських компаній. За ...