"Думаю, що Зеленський допоможе Путіну вийти з цього конфлікту зі збереженим обличчям", - військовий експерт

На думку Олега Жданова, новий президент не робить і не буде нічого робити, щоб повернутися обличчям до військовослужбовців

Президент України Володимир Зеленський обіймає свою посаду вже 8 місяців. В своїй передвиборчій кампанії він обіцяв, що з 2020 року в Україні розпочнеться впровадження стандартів та процедур НАТО у діяльності Збройних сил і наразі необхідно підвищити престиж військової служби і зарплати військовослужбовцям. Журналісти поспілкувалася з Олегом Ждановим, військовим експертом полковником запасу, працівником оперативного управління Генштабу з 2003 по 2006 рік про зміни, що сталися за цей час. Патріоти України пропонують вам ознайомитися із його міркуваннями.

Як змінилась війна із обранням президентом Зеленського?

Ніяк, бо в неї 3 роки зберігається статус-кво. Ззовні Зеленський намагається сховати цю війну від суспільства, забрати з повсякденного життя. Інших змін не відбулося. Через таємні змови нашого президента із Путіним трошки зменшилася кількість обстрілів, а через те, що наш Генштаб змінив класифікацію поранень, то і кількість поранених зменшилася теж.

Прибрати війну з інформаційного порядку денного це добре, чи погано?

Це дуже погано тому що суспільство починає жити в ілюзорному світі. І ми відриваємося від об'єктивної реальності в якій є агресор, що захопив нашу територію і веде проти нас реальну війну. Якщо суспільство продовжить вести себе так, ніби нічого не відбувається, то це призведе до катастрофічної ситуації, коли агресор прорветься, а ми все будемо думати, що все гаразд.

Стосовно зміни класифікації бойових поранень та травм, як це виглядає тепер?

Наказом міністра оборони її змінили наступним чином: бойовими рахуються лише проникаючи поранення, тобто кульові та осколкові. Контузія входить до бойових травм, які не вказуються в зведенні Штабу Операції об'єднаних сил.

Раніше боєць, якого контузило міг отримати пільги, особливо, якщо контузія призвела до втрати працездатності, тобто контузії 1-го, чи 2-го ступеню. На сьогодні через отримання контузії не дає жодних пільг.

Зміна керівництва Генштабу як вплинула на війська?

На сьогоднішній день підсумки сумні – поставлені на паузу майже всі програми наближення до стандартів НАТО і проведення модернізації ЗСУ. Да, вони там позаключали контракти на ремонт техніки та озброєння, але в реальні війська так майже нічого і не дійшло. Окрім поточного ремонту, яке виконує Міністерство оборони за власний кошт модернізації нема. Я вам взагалі скажу,що за ці місяці роботи нового начальника Генштабу у нас немає воєнної реформи. Відсутній документ і нам досі не запропонували модель ЗСУ, яку необхідно побудувати, аби забезпечити побудову системи національної безпеки та оборони. А вона будується в першу чергу на створенні боєздатної армії, яка спроможна виконувати завдання. Президент взагалі стоїть спиною до військових: чи він не розуміє деяких питань, а в оточенні немає фахівців, які могли-б щось підказати або стоїть завдання з боку тих, хто стоїть за ним. Адже Зеленський не самостійна фігура, відтягніть від нього Андрія Богдана на метр і той замовкне. Просто не знатиме що робити і говорити.

А з чим пов'язано припинення реформ? За президенства Петра Порошенка вони здавалися життєздатними.

Ні, просто на відміну від Зеленського Порошенко вмів брехати і піаритися. Сьогодні відбуваються несистемні зміни в системі ЗСУ. В більшості своїй вони відбуваються під тиском США. Сьогодні це єдина держава, що зацікавлена в боєздатності наших ЗСУ. Тому вони і зацікавлені в нас: надають зброю, постійно кличуть на навчання. США не допомагають нам від щирої душі. Розраховують на те, що матимуть у нас сильну армію, яка втягне РФ в затяжну війну, якщо та піде у наступ. Це не дасть Росії розвернути війну напряму з НАТО. Так як ми є не суб'єктом міжнародного права, а об'єктом, то нами намагаються керувати. На щастя в РФ це не виходить, а керує США, які наполягають на тому, щоб ми і зброю купували, і навчання проводили.

Політика держави на сьогоднішній день не надає мотивації піти та підписати контракт. Навіть та соціальна реклама, яка була в Порошенка про підвищення виплат, побудові військових містечок, які навіть не добудували. Наприклад в Широкому Лані знов скандал з квартирами для військовослужбовців. Однак тоді була соціальна проформа, а сьогодні і її немає. Стан укомплектованості підрозділів є критичним для боєздатності. Що буде далі – не знаю, бо бюджет зменшується через інфляцію. Пан Загороднюк сказав, що зможе реформувати ЗСУ при відсутності зменьшення бюджету Міноборони. Як це буде робити – я не знаю.

Розведення військ деморалізує бойовий дух в армії?

Дуже сильно, тому що не відбувається дзеркального розведення. Військовослужбовці, що воюють на передовій, бачать це на власні очі, на відміну від нас з вами. На позиції у Золотому, які ми займали, нас вже не пускає ОБСЄ. Ми атрибутику прибрали, а вони не прибрали, обстріли як продовжувалися, так і продовжуються.

Я, до речі, ставлю під сумнів офіційні дані, бо що рахувати як обстріл: автоматну чергу, чи міну, яка прилетіла з ПТРК? І ці дані подаються під наказ, тобто немає об'єктивної інформації. Наші військові не можуть викликати артилерію під час обстрілу. Вони ховаються у бліндажах, та моляться, щоб ця міна не прилетіла на них. Це дуже негативно впливає на моральний стан наших військовослужбовців.

І ще така велика особливість – це те, що ми постійно кажемо неправду стосовно нашого ворога. Наші військові розуміють, що проти них воюють штатні підрозділи регулярної російської армії. Офіцери, та громадяни РФ, які підписали контракт і воювали в гарячих точках, на Донбасі їх маскують як армійській корпус народної міліції, а наше керівництво каже, що вони бойовики. Хто такі ці "бойовики", до речі сьогодні немає офіційного формулювання того, хто це воює. Якщо це громадяни України, тоді в нас громадянська війна, чи бойовики – це найманці з РФ, тоді це військовий конфлікт. А в нас вони 6-й рік незнамо хто.

Нажаль Зеленський в цьому питанні пішов по стопах Порошенка. Однак на відміну від 6-го президента України Петро Олексійович був більш політично підкований. Знав, що брехати, міг пустити сльозу про тяжку війну. Що він казав на саміті невідомо, але в нашому суспільстві він казав про тяжке протистояння проти РФ. Зеленський в цьому плані взагалі не напружується і нічого не пояснює. Він каже я спочатку зроблю, а потім будемо розбиратись. Нажаль ми входимо в епоху тіньової політики, а попередня була політикою подвійних стандартів, коли одне кажуть, а інше роблять. Тепер починається непублічна політика.

Яке майбутнє нашого конфлікту?

Я думаю, що Зеленський допоможе Путіну вийти з цього конфлікту зі збереженим обличчям. Він відсторонить його від участі у військовому конфлікті на Донбасі і буде всіляко допомагати в знятті санкцій з РФ, бо для Росії це дуже болюче питання. Тому Путін погодився на обмін. А на обміні привезли 12 військових та маршрутчиків. Обмін, до речі, провели без участі РФ. Він, до речі не проводить риторику, що в нас війна, а слова "Росія" та "агресор" не зустрічаються разом в його промовах. Тому Путін і каже, що "нас там нема", а Зеленський перетягує ситуацію на нас і в кінці взагалі оголосить, що в нас внутрішній конфлікт.

Як можна вплинути на дії Зеленського?

На відміну від Порошенка Зеленський боїться суспільного протесту. Якби були державні діячі, яким болить за Україну і вони виводили суспільство на протести, тоді-б ми могли впливати на політику нашої держави. Зеленський прислухається до вулиці і не хоче маратися кров'ю. Питання де лідери, які виведуть людей на протест.

Які кроки має робити Зеленський щоб завоювати повагу Збройних сил?

Зеленський не робить і не буде нічого робити, щоб повернутися обличчям до військовослужбовців. Він будучи Верховним головнокомандувачем навіть не привітав наших захисників з Новим Роком. Він не згадав про ті війська, якими має керувати згідно з Конституцією України. Зеленський - голова ліквідаційної комісії української СРСР. І на його дії треба дивитися з цієї парадигми. Йому все рівно, він на один термін прийшов. Його завдання – розхитати і розвалити радянську машину. Боюся, щоб не було так, як свого часу з СРСР, коли розвалили, а нічого вже не змогли зробити. Хоча я сподіваюсь, що США щось в нас побудують.


Джерело: Gazeta.ua

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - Фурса

четвер, 28 березень 2024, 16:50

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - пише у своєму блозі Сергій Фурса, передають Патріоти України, і продовжує:. "Абсолютно природне небажання. Яке розум...

"Вони володіють українською мовою або суржиком": У Раді резервістів ЗСУ назвали ймовірні завдання російських ДРГ у разі появи на Київщині

четвер, 28 березень 2024, 16:39

Проникнення розвідувально-диверсійних груп ворога в столицю може вплинути на рівень застосування Росією масованих атак, це надзвичайно серйозно. Про це повідомив військовослужбовець ЗСУ, голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко в етер...