"Дуже не хотілося б, щоб після двох Майданів і війни з Росією ми замість Європейського союзу виявилися б у Євразійському", - Портников

"Підписання Сербією і Євразійським економічним союзом угоди про зону вільної торгівлі - серйозний пропагандистський крок Москви, який матиме важливе значення не тільки і не стільки для Балкан, скільки для пострадянського простору", - пише у своєму блозі Віталій Портников, передають Патріоти України, і продовжує:

"Сербія - країна-кандидат в члени Європейського Союзу. Причому з цією країною ЄС вже п'ятий рік веде офіційні переговори про приєднання. Цим Сербія відрізняється про сусідніх Північної Македонії та Албанії, початок переговорів про приєднання з якими заблокувала нещодавно Франція.

При цьому рівень економічного співробітництва Сербії і Росії вкрай незначний. Якщо частка ЄС в торгівлі з цією країною досягає 67 відсотків експорту та 60 відсотків імпорту, то на Росію припадає 5,3 і 7,9 відсотків. Співпрацю з Білоруссю і Казахстаном можна не додавати.

Навіщо ж тоді Белграду і Москві підписувати нову угоду - при тому, що двостороння угода про вільну торгівлю діє вже кілька десятиліть і, як бачимо, нічого не змінила?

Для керівництва Сербії це - демонстрація зближення з Росією і одночасно шантаж Євросоюзу. Якщо і далі будете вимагати домовитися з Косово і продовжити реформи - у нас є запасний варіант. Росії, як відомо, ані мир, ані реформи на Балканах не потрібні. Кремлю потрібно воювати і красти, тільки це там і вміють.

А Росія теж бажає продемонструвати, що створений нею Євразійський економічний союз - це альтернатива ЄС. І якщо навіть країни - кандидати в члени ЄС підписують з цим союзом угоди, так сусіднім державам, які пов'язані з ЄС виключно угодою про асоціацію, сам Путін велів. Хіба ж українці - не такі ж "брати" росіян, як серби?

Не сумніваюся, що прийде день, коли в обмін на встановлення миру, відновлення територіальної цілісності на Донбасі або продовження транзиту російського газу нашому президенту запропонують підписати саме таку угоду. Не з однією Росією - а з усіма "братами" відразу. Так би мовити, щоб вуха Кремля менше стирчали.

Для сербів, які знаходяться досить далеко від Росії, угоди з країнами, з якими ця балканська держава просто не торгує, усього лише цинічна гра і обман виборців і Заходу. А от для нас такі домовленості можуть обернутися політичною і енергетичною кабалою, першим кроком на шляху до вступу в "союз диктаторів".

Дуже не хотілося б, щоб після двох Майданів і війни з Росією ми замість Європейського Союзу виявилися б у Євразійському".

Джерело: Еспресо.ТV

Макрон намагається усунути фон дер Ляєн з посади голови Єврокомісії, заради нового протеже

четвер, 25 квітень 2024, 8:15

Президент Франції Еммануель Макрон веде переговори з іншими лідерами Євросоюзу щодо можливості замінити Урсулу фон дер Ляєн на посту голови Єврокомісії. Про це у середу, 24 квітня, повідомляє Bloomberg з посиланням на обізнані джерела. . Зазначається...

Країни ЄС вагаються з наданням ППО Patriot Україні: ЗМІ дізнались причини

четвер, 25 квітень 2024, 8:05

Повідомляється, що виготовлення систем ППО займає багато часу, тому європейські країни не хочуть відмовлятися від своїх Patriot і ставити себе під загрозу, передають Патріоти України. Як повідомляє AP news, країни Євросоюзу, які мають системи ППО Patri...