Дуже потрібні кошти: ​Зеленський терміново направляє до Ради законопроекти задля отримання кредиту МВФ

Законопроекти надійдуть вже 15 лютого. Зеленський закликав Раду безвідкладно проголосувати закони щодо роботи судової системи, котрі Україна мала імплементувати ще минулого року, за домовленістю з західними спонсорами

Після провалу переговорів з МВФ щодо надання чергового траншу кредиту, президент України Володимир Зеленський терміново внесить до Верховної Ради три проекти закону, що регулюють проблемні питання, пов'язані з роботою судової системи. Перший законопроект передбачає обмеження повноважень Окружного адміністративного суду Києва, два інших документи спрямовані на регулювання діяльності Вищої ради правосуддя. Нардепи зможуть працювати з цими законопроектами вже з понеділка, 15 лютого, повідомляють Патріоти України з посиланням на пресслужба Офісу глави держави.

"Голосування парламенту за ці документи посилить принцип верховенства права і активізує трансформацію українських судів в інтересах народу. Як наслідок, суспільство відчує справедливість від роботи судів в Україні", - вказали в повідомленні президентської канцелярії.

Реформа правосуддя є однією з ключових вимог Міжнародного валютного фонду для подальшої співпраці України з фінансовим донором. У матеріалі видання Liga.net 11 лютого йшлося про те, що саме відсутність реформи Вищої ради правосуддя і робота Окружного адміністративного суду Києва стали одними з основних причин, через які Києву відмовлено в наданні кредитних коштів.

У суботу, 13 лютого, у Міжнародному валютному фонді заявили про завершення роботи місії Фонду з перегляду програми stand-by. Перемовини Києва та Фонду завершилися безрезультатно – Київ не отримає від МВФ кредитних коштів найближчим часом.

Що пропонує Зеленський:

Законопроект щодо ОАСК

Офіс президента вказує, що у разі прийняття проекту закону, Окружний адміністративний суд Києва втратить виняткову підсудність у всіх судових спорах, пов'язаних з актами центральних органів виконавчої влади, регуляторів та інших суб'єктів владних повноважень. Такі повноваження можуть передати Верховному суду як суду першої інстанції. Апеляційною інстанцією у таких спорах стане Велика палата Верховного Суду.ЧИТАЙТЕ ТАКОЖУ Офісі Зеленського пояснили провал перемовин з МВФ

Два законопроекти про діяльність ВРП

Другим законопроектом передбачається проведення обов'язкової перевірки на доброчесність діючих і майбутніх членів Вищої ради правосуддя. Документом також регулюватимуться питання діяльності служби дисциплінарних інспекторів як постійного структурного підрозділу секретаріату ВРП.

Третій проект закону передбачає внесення змін до адміністративного кодексу. Пропонується впровадити дисциплінарну відповідальність за ненадання відомостей за запитом дисциплінарного Інспектора ВРП.

У Офісі глави держави підкреслили, що відтепер у процесі прийняття рішень слово за парламентом.

Перемовини України і МВФ

  • МВФ затвердив для України нову програму фінансового співробітництва, розраховану на 18 місяців ще 9 червня 2020 року. В рамках угоди Київ повинен отримати від Фонду 5 мільярдів доларів. Перші 2,1$ млрд українська держава отримала в минулому році.
  • До кінця 2020 року Києву повинен був отримати ще 3,5 млрд доларів, проте програма була припинена. Фонд вимагав проведення пенсійної, медичної, антикорупційної та освітньої реформи.
  • Місія МВФ відновила свою роботу у Києві 11 січня. Чиновники звітували про виконання зобов'язань для отримання нового кредитного траншу.
  • Міністр фінансів Сергій Марченко 14 січня припустив, що Україна може припинити співпрацю з МВФ, однак у такому випадку державі доведеться переглянути держбюджет.

Росіяни прорвалися й контролюють частину Очеретиного, - речник ОСУВ "Хортиця"

субота, 27 квітень 2024, 20:46

Речник ОСУВ "Хортиця" Назар Волошин увечері в суботу, 27 квітня 2024 року, підтвердив утрату контролю над "частиною" селища Очеретине Покровського району Донецької області. З такою заявою він виступив в етері телеканалу "Ми - Україна", передають Патріо...

Верховною Радою керує не Стефанчук, а призначена Офісом президента людина, - депутатка Європарламенту фон Крамон

субота, 27 квітень 2024, 20:05

Депутатка Європарламенту Віола фон Крамон висловила стурбованість розподіленням повноважень в українському парламенті, заявивши, що насправді Верховною Радою керує не Стефанчук, а призначений Офісом президента Штучний. Про це вона заявила в інтерв'ю "І...