Дуже серйозні злочини: У СБУ розповіли, в чому підозрюють "творців ПВК" Семенченка і Шевченка

У Службі безпеки України заявляють, що після проведення низки експертиз та інших слідчих дій у рамках розслідування справи про створення незаконного збройного формування (НЗФ) буде пред'явлено нові підозри, повідомляють Патріоти України.

"На першому етапі реалізації ми пред'явили шість підозр основним фігурантам, які фактично очолювали ті чи інші напрями діяльності цієї приватної військової компанії (ПВК). Підозри ще будуть обов'язково... Призначено ще низку досліджень та експертиз, за результатами яких будуть ще інші підозри", - сказав у четвер на брифінгу начальник Головного управління СБУ в Києві та Київській області Олег Головаш.

Пояснюючи, що саме інкримінують колишньому народному депутату України Семену Семенченку та агенту Національного антикорупційного бюро Євгену Шевченку, начальник главку розповів: "Семенченко в 2018 році спільно із Шевченком та за сприяння інших осіб, яких ми не розголошуємо на сьогодні, організували та здійснили реєстрацію на території однієї з іноземних держав приватної військової компанії", - сказав Головаш.

Він уточнив, що СБУ інкримінує Семенченку "не факт створення та реєстрації ПВК на території іноземної держави, а той факт, що він створив на території України з 2018 року, очолював, забезпечував спорядженням разом Шевченком незаконне військове формування (НЗФ)".

Тобто, як пояснив начальник ГУ СБУ в Києві та Київській області, Семеченко "був фактично організатором, керівником і безпосередньо складав трудові контракти і договори, йому оголошено про підозру за ч. 3 ст. 260 КК (створення не передбачених законом воєнізованих та збройних формувань - ІФ)".

"Євгену Шевченку, який брав участь, а саме забезпечував пошук каналів фінансування і постачання військової амуніції, спеціального спорядження, техзасобів і боєприпасів, повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 260. Також годину тому ми додатково пред'явили підозру Шевченку за ч. 2 ст. 133 КК (скоєння злочину у складі групи)", - уточнив Головаш.

Він наголосив: "Факт створення ПВК ми розглядаємо як загрозу скоєння злочину, передбаченого статтею КК "найманство", особами, які входили до складу НЗФ, зокрема самим Семенченком".

За словами начальника главку, клопотання про обрання фігурантам справи запобіжного заходу направлені до Печерського районного суду, рішення наразі ще не ухвалено. "Є ще багато епізодів протиправної діяльності, які ми документуватимемо", - зазначив він.

При цьому Головаш наголосив, що СБУ з літа минулого року перевіряє діяльність громадських організацій та охоронних структур. "Ми продовжуватимемо реалізацію наявних у нас напрацювань. Право на силу має лише держава", - сказав начальник главку.

У свою чергу начальник департаменту Офісу генпрокурора Ян Стрелюк, говорячи про обґрунтованість пред'явлених підозр, зазначив: "Будь-які інсинуації та коментарі причетних до цього осіб вважаю недоречними".

"Армія РФ веде застарілу війну": Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України

четвер, 28 березень 2024, 21:58

Російські війська використовують затримку допомоги для України для інтенсивніших атак. Втім, окупанти не мають ресурсу для здійснення великого прориву. Про це заявив генерал-лейтенант, колишній головнокомандувач збройних сил США в Європі Бен Годжес в е...

"Нех*й шастать": Турецькій авіакомпанії заборонили літати до однієї з країн Європи через зв’язки з Росією

четвер, 28 березень 2024, 21:17

Фінське агентство транспорту та комунікацій Traficom заборонило польоти турецької авіакомпанії Southwind Airlines до Фінляндії через зв'язки з Росією. Про це повідомляє Avianews, передають Патріоти України. "Наша загальна оцінка показує, що значна част...