Дві елітні російські бригади морської піхоти були знищені у Вугледарі

У той час як росія посилює свій наступ на сході України, тижні невдалих атак на український опорний пункт призвели до розгрому двох російських бригад, поставили питання про військову тактику ворога і знову викликали сумніви щодо її здатності підтримувати тривалі, широкомасштабні наземні атаки, повідомляє The New York Times.

Битва навколо українського міста Вугледар, яке знаходиться на перетині східного фронту в Донецькій області і південного фронту в Запорізькій області, розглядається як один з перших кроків Москви у весняному наступі, що зароджується. Хоча війна триває вже майже рік, масштаб російських втрат тільки починає ставати очевидним.

За останні тижні Москва перекинула на лінію фронту ще десятки тисяч військових, багато з яких є недосвідченими новобранцями, оскільки війська президента володимира путіна прагнуть продемонструвати прогрес перед річницею повномасштабного вторгнення 24 лютого.

За оцінками західних чиновників, переважна більшість російської армії зараз воює в Україні. Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив 15 лютого в інтерв'ю BBC, що «97 відсотків російської армії» перебуває в Україні. За оцінками американських чиновників, близько 80 відсотків сухопутних сил росії задіяні у військових діях.

«У спробі захопити Вугледар, який знаходиться поблизу залізничної лінії, що використовується росією для постачання своїх військ, ворог зазнав критичних втрат», — заявив в інтерв'ю американському виданню полковник Олексій Дмитрашківський, речник українських військових сил у цьому районі.

За його словами, росіяни не врахували місцевість — відкриті поля, всіяні мінами, — і силу українських військ. Дві найбільш елітні російські бригади — 155-та та 40-ва морські піхотні бригади — були знищені у Вугледарі.

За оцінками українського Генерального штабу, лише за один тиждень росія втратила щонайменше 130 одиниць бронетехніки, у тому числі 36 танків.

Москва заскочена зненацька. Стратегія ППО РФ не розрахована на українські технології, — Newsweek

субота, 27 квітень 2024, 5:58

Найгірше щодо загрози з неба для держави-агресора тільки починається. Росії терміново треба переглядати концепцію протиповітряної оборони. Однак швидко це не вийде, навіть якщо вдасться намацати правильні рішення. За словами аналітика RAND Маттіаса Еке...

У окупантів проблеми: Російська перевага у війні проти України зменшується, - FT

субота, 27 квітень 2024, 4:15

Завдяки американській допомозі Україна може виявити недоліки, притаманні армії РФ, яка намагається знищити Україну за допомогою неякісних боєприпасів і великої, але погано навченої армії. Про це пише Financial Times, передають Патріоти України. «Допом...