Двом зрадникам України повідомили про підозру в тортурах українських військовополонених у "тюрмах ДНР"

Прокурори Департаменту щодо злочинів, здійснених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора повідомили про підозру двом громадянам України за порушення законів і звичаїв війни - за ч. 1 ст . 438 КК, зазначають Патріоти України.

Як повідомляє пресслужбf відомства, за даними слідства, один із підозрюваних у квітні 2014 року - лютому 2015 року, будучи охоронцем у "в'язниці", облаштованій окупаційною владою РФ в Донецькій області на базі регіонального управління Служби безпеки України, жорстоко поводився з українськими військовослужбовцями одного з батальйонів територіальної оборони. Він регулярно бив полонених, завдаючи тілесні ушкодження, зокрема у вигляді переломів ребер. Метою тортур було отримання свідчень про нібито вчинення злочинів "ув'язненими".

Другий підозрюваний організував у "тюрмі" так званої "ДНР", облаштованій на базі ізоляторів тимчасового тримання Сніжнянського міськвідділу Головного управління МВС України в Донецькій області, незаконне утримання військовослужбовців Національної гвардії та Збройних сил України. Військовополонених утримували в неналежних санітарно-гігієнічних умовах у приміщеннях з недостатньою кількістю місць, без належного харчування.

Встановлено, що в цих "тюрмах ДНР" містилося понад 150 військовослужбовців.

Такі дії є порушенням ст. 13, 17, 25, 29 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими 1949 року, яка забороняє негуманне поводження з військовополоненими.

Всього органами прокуратури встановлено, що на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей діяло понад 160 місць незаконного утримання, в яких упродовж 2014-2019 років перебувало понад 1900 військовослужбовців.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється Головним слідчим управлінням СБУ.

Кремль кидає у бій нові бригади: Жданов назвав напрямок головного удару РФ

п’ятниця, 3 травень 2024, 8:22

Основним завданням російських окупантів може бути розтягування резервів Сил оборони України, заявив військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов, передають Патріоти України. "Найімовірніше, саме Авдіївський напрямок вони вважатимуть напрямком голов...

Шлях на останні великі міста Донеччини буде відкритий: Втрата Часового Яру - це лише питання часу - ГУР попереджає про небезпеку

п’ятниця, 3 травень 2024, 8:15

Заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький вважає, що висотний опорний пункт у місті Часів Яр має бути предметом занепокоєння, адже його втрата відкриває шлях на останні великі міста Донецької області. Про це...