"Двотижневому штурму" Тріполі минув рік. Хафтар і досі там, де був. Туреччина має потужну силу в Ідлібі

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході. 3 квітня 2020 року

Лівія: Сьогодні виповнився рік, як Хафтар під бравурні обіцянки москви відмовився від політичного врегулювання фактичного двовладдя в Лівії і вирушив на штурм Тріполі. За цей час він «здобув» декілька кварталів в лівійській столиці і місто Сірта в результаті зради.

Лівійська армія законного уряду, здобула стратегічне важливе місто Гар’ян і помножила на нуль всі потуги іноземних спонсорів Хафтара. На жаль, неоднозначна підтримка європейських країн і практикуєма політика «стурбованості» ні на крок не наблизила мирне врегулювання громадянської війни в Лівії.

За добу, що минає, ініціатива продовжує залишатися на боці законного уряду. За допомогою турецьких БПЛА знищені чергові бензовози хафтарів в районі Бен Валід, в районі аль-Асбії знищені три вантажівки які намагалися доставити ЛНА боєприпаси.

Також удари були нанесені безпосередньо по бойовим порядкам ЛНА в районі аль-Вашка на схід від Місрати. Де знищені ще дві машини, надані хафтарівцям Еміратами.


В оперативному штабі «Вулкан Люті» лівійської армії також повідомили, про прогрес в самій лівійській столиці, де урядовим силам вдалося повернути контроль над декількома позиціями в кварталах Аль-Машруа та Ар-Рамла на півдні Тріполі.

За оприлюдненим даними, найманці Хафтара втратили не менше 20-х вбитими, з яких, як кажуть, дев’ять вагнерівців. Серед ліквідованих бойовиків був командир 173 батальйону ЛНА Аглас Ахмад.

ЛНА Хафтара у свою чергу продовжує намагання задавити вогнем передові позиції урядових сил, не гребуючи артилерійськими обстрілами по мирним кварталам. В районі Баб аль-Азіза столиці, хафтарівцям вдалося влучити в склад з боєприпасами лівійської армії. Детонація набоїв відбувалася декілька годин.

Активності авіації противника зафіксовано не було. Отже, можемо констатувати, що турецькі ВПС повністю оволоділи перевагою в повітрі і диктують свій порядок денний. З тим лише БПЛА Bayraktar TB2 війну не виграти, тому далі буде лише цікавіше.


Туреччина: МО Туреччини повідомило про знищення двох груп бойовиків PПK / YPG які намагалися дістатися до території операції «Джерело Миру», в кількості 10 та 4. Першу ліквідували турецькі командос, другу БПЛА.

Перекидання турецьких військ в Ідліб вже стало буденністю. На зараз значну кількість вантажів складають бетонні блоки та інженерні засоби для обладнання турецьких опорників. І це крім реактивної артилерії і засобів ППО.

Американський інститут військових досліджень заявив, що кількість турецьких військ в Ідлібі становить майже 20 000, і вони були дислоковані в період з 1 по 31 лютого. І це включаючи 5-ту бригаду командос, такі сили вочевидь не лише для стримування.

Іран: Керівник одного з проксі-угруповань іранського КВІР Асаїб Ахль Аль-Хак (Asa’ib Ahl Al-Haq) – Каїс Аль-Хазалі, заявив про готовність проіранських сил до операції реваншу за смерть Солеймані та Абу Махді аль-Мухандс. За його словами «нульова година для початку операції реваншу неминуча».

Про масштаби розповсюдження коронавірусу в Ірані можна лиш здогадуватись. Офіційні дані значно занижені що не відрізняє Іран від інших тоталітарних країн. З тим, в самому Ірані вірус зачепив багато високопосадовців, включаючи військових вищого рангу. Цього разу Covid-19 підчепив голова Меджлісу Ірану Алі Ларіджані.

Ірак: Скільки розмов було від пропагандистів, що Міжнародна Коаліція розпалася, всі повтікали – хто від корона вірусу, хто від проіранстких бойовиків. Але нІт.

Союзники по НАТО вирішили навпаки розширити свою місію, в рамках мандата, що існує. Місія НАТО в Іраку (NMI) розпочалася на прохання іракського уряду в жовтні 2018. Вона була покликана зміцнювати іракські сили безпеки та іракські військові навчальні заклади. Американці схвально відгукнулися на таке рішення і сказали «давайте ще».

Ізраїль: Терористи завжди терористи. Лідер ХАМАС Сінвар погрожує війною проти Ізраїлю, якщо ізраїльтяни не забезпечать апаратами ШВЛ сектор Газа. В ХАМАС заявили, що якщо вони не можуть дихати, то «6 мільйонів ізраїльтян теж не дихатимуть». Навіть не знаю, як таке коментувати.

В самому Ізраїлі, не зважаючи на жорстокі карантинні заходи поки не вдається стримувати розповсюдження зарази. На сьогодні 6857 захворілих, з них 34 померли, 107 хворих знаходяться у важкому стані. Карантин для шкільних занять подовжений як мінімум до кінці квітня.

Сирія: Рашка продовжує поставки зброї своїм сирійським посіпакам. БДК «Орск» розвантажив чергові цяцькі російського «воєнторгу» в Тартусі і пішов за новими через Босфор.

Американці заблокували черговий конвой свинособак при спробі дістатися сирійських нафтових полів. Хочу зазначити, що блокування кожного разу відбувається жорсткіше. Американці таранять та спихають з дороги російські машини.

Стало достеменно відомо, що за останніми провокаціями зі вбивствами людей в провінціях Дараа та Ас-Сувейда на півдні Сирії, стоять спецслужби режиму/росії. За їх задумом культивація насильства та безпричинних вбивств/викрадень людей має посіяти розбрат між арабськими племенами та представниками інших національностей в цих провінціях.

Взаємні викрадення та вбивства мусять звернути протесті настрої проти режиму на міжусобні розбірки. Тим більше, що режим розглядає ці дві провінції як ворожі. Нагадаю, що угода про примирення з режимом з гарантіями безпеки були дані при посередництві кремля.





Джерело https://mil.in.ua/uk/blogs/vijna-v-liviyi-ta-dajdz...

Опублікував: Андрій Савчук

Перетворили на брухт: Бійці ЗСУ знищили російський танк із "Джавеліна" (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 17:44

Бійці з 53-ї окремої механізованої бригади ім. князя Володимира Мономаха успішно ліквідували ворожий танк за допомогою системи "Джавелін". Про це повідомляє прес-служба Генерального штабу ЗСУ, передають Патріоти України. . На відеозаписі, опубліковано...

Намагалася вплинути на Європарламент: У Польщі викрили шпигунську мережу Росії

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:50

Сайт Voice of Europe, який просуває російську пропаганду, країна-агресор Росія використовувала, зокрема, для послаблення позицій Польщі в Європейському союзі. Про це повідомив "Радіо Свобода" речник міністра-координатора спеціальних служб Польщі Яцек ...