Директор держкомпанії​ "Медзакупівлі" звинуватив міністра Степанова в посадовому злочині, що призвів до зриву закупівлі вакцин від коронавірусу

Міністр з весни до грудня відсторонив спеціалізоване ДП від переговорів про закупівлю вакцини, забравши на себе непритаманні обов'язки. А коли повернув "Медзакупівлям" повноваження, то світ вже законтрактував майже весь обсяг у виробників. І це ще не все

Голова держпідприємства "Медичні закупівлі України" Арсен Жумаділов звинуватив міністра охорони здоров'я Максима Степанова в тому, що той самостійно визначив Постачальника вакцини від коронавірусу, чим перевищив свої повноваження і підвищив ціну закупівлі мінімум на $1 за кожну дозу. Про це пан Жумаділов повідомив на своїй сторінці в Facebook, зазначають Патріоти України.

За його словами, до сьогоднішнього дня країни світу замовили близько 7,25 млрд доз вакцин, і для України виробники повинні були зарезервувати близько 40 млн доз вакцин. Глава держпідприємства стверджує, що крім доз за програмою COVAX (близько 8 млн), замовлення препаратів на комерційній основі повинні були скласти 32 млн доз. Однак "замість цього станом на 29 грудня мали 0".

Керівник "медичних закупівель" додав, що з весни по сьогоднішній день владі слід було підписати щонайменше 4-5 угод з декількома виробниками вакцин від коронавірусу, зробленим за різними технологіями. Також, на думку Жумаділова, МОЗ зобов'язане було прописати вичерпний перелік вимог до вакцини, які, у разі невиконання виробником, стали б підставою для відмови від препарату.

"Що ми мали натомість. Тільки 10 грудня МОЗ уповноважив ДП на проведення закупівлі. Цього ж дня ДП повідомило виробникам вакцин-кандидатів про це рішення та поінформувало про намір замовити певний обсяг вакцини. Станом на 18 грудня з кількома виробниками вівся діалог щодо укладення договорів поставок в найкоротші терміни. Така комунікація була якісно підтримана уповноваженими представниками МОЗ. Але не міністром", - пише глава держпідприємства.

Він також поділився, що 21 грудня міністр охорони здоров'я на нараді у прем'єр-міністра заявив про зрив переговорів з виробниками вакцин, звинувативши в цьому "медичні закупівлі України", які вимагали банківську гарантію на передоплату. Жумаділов запевнив, що це стандартна процедура.

Після цього глава уряду Денис Шмигаль доручив ДП працювати з ринком виключно через МОЗ, а глава Міністерства Степанов в той же день заявив, що всі дії із закупівлі вакцини повинні бути узгоджені з його відомством.

"Чи то через нерозуміння специфіки функціонування фінансових інструментів, чи то з наміром усунути ДП від прямих переговорів, міністр видав цю нашу вимогу до постачальників як загрозу зриву", - написав Жумаділов, додавши, що виробник відразу ж повідомив про готовність надати банківську гарантію на передоплату.

Станом на ранок 28 грудня ДП отримало відповідь тільки по одному постачальнику, з яким і уклали договір. Гендиректор "Медзакупівель" вважає, що в рамках цієї закупівлі не дотримувалися принципу поділу функцій політичного органу (МОЗ) і закупівельного агентства.

"Міністр, по суті, сам визначив Постачальника. За моєю інформацією, Україна могла отримати ціну мінімум на 1 Долар США нижче фінальної, якби ДП вело переговори самостійно, створивши конкурентний тиск на постачальника", - написав Жумаділов.

Він також заявив, що на сьогодні Україна могла мати вже два контракти на постачання двох різних вакцин, а не один.

"З січня місяця єдина функція, яку виконує МОЗ із закупівель вакцини, повинна полягати в комунікації - підтверджувати, якщо будуть звертатися, виробникам вакцин повноваження ДП щодо контрактації вакцини. Підігравати далі міністру Степанову в його бездарних спробах вести переговори... я не планую", - резюмував глава ДП.

Тактика стала "гнучкою": Росія перехопила ініціативу на фронті, але ЗСУ демонструють "стійку оборону", - німецький генерал

четвер, 28 березень 2024, 9:57

Глава ситуаційного центру по Україні при міністерстві оборони Німеччини генерал-майор Крістіан Фройдінг оцінив поточну ситуацію на фронті, вказавши, що росіяни перехопили ініціативу на суші та в повітрі, однак українські сили демонструють "стійку та ст...

Росія готує новий наступ: Наступні 5-8 місяців можуть стати вирішальними в війні в Україні, - The Economist

четвер, 28 березень 2024, 9:55

Протягом найближчих кількох місяців, російська окупаційна армія може посилити свій наступ. Водночас Україна зіткнулася з проблемами зі зброєю, мобілізацією та будівництвом оборонних споруд, передають Патріоти України. Про це пише The Economist. Українс...