"Дискусії тривають": Пристайко вказав на нюанси з врегулюванням війни в Україні і "маневрами" Кремля

На сьогодні тривають дискусії щодо можливості мирних переговорів між Україною та Росією. Наша країна заручається підтримкою країн у всьому світі, щоб досягти дипломатичного консенсусу, передають Патріоти України.

Зі свого боку диктатор Володимир Путін робить так звані мирні заяви, залишаючи собі дипломатичний "коридор". Про це в ексклюзивному інтерв'ю OBOZ.UA розповів колишній надзвичайний та повноважний посол України у Великій Британії, ексміністр закордонних справ України Вадим Пристайко.

За його словами, ситуація, за якої російська армія доходить до адміністративних кордонів Луганської та Донецької областей, і в Кремлі заявляють, що досягли намічених планів, подаватиметься росіянам як "перемога". При цьому кремлівський диктатор продовжуватиме розкидатися так званими мирними заявами.

"Він радше скаже, що Росія завжди була за мир. Путін всі ці роки робить свої так звані мирні заяви спеціально, залишаючи для себе дипломатичний задній коридорчик, який дозволить йому у разі чого ними скористатися", – сказав Пристайко.

За такого розкладу, коли частина території України залишиться під окупацією агресора, Україні доведеться нагадати світовій спільноті, що РФ не покарана за скоєні злочини.

"Тоді ми потрапляємо з вами в складну ситуацію, коли Україні доведеться сказати, що ні-ні, послухайте, війна ще не закінчилась, адже наша територія захоплена, не виплачено репарації, не покарано воєнних злочинців тощо. Нам треба тоді буде всім у світі доводити свою позицію, адже вони якраз скажуть, що нарешті війна закінчилась і третя світова скасовується, а тут Україна знову про своє, що буде продовжувати воювати. Це надзвичайно небезпечний момент, який ми недовраховуємо", – пояснив Пристайко.

Водночас він підкреслив, що дипломатична риторика України дещо змінилася, і тепер вона адаптується до ситуації, яка є зараз. Пристайко зазначив, що, на думку президента і тих, хто йому рекомендує та створює зараз умови для переговорів, на початку не було необхідності діалогу з РФ. Тому на початку війни було ухвалено рішення, яке забороняло вести переговори, і воно закривало можливості української дипломатії.

"Водночас дипломатія, подобається комусь чи не подобається, – якраз інструмент, який дозволяє в останню хвилину ще говорити. Цей крок, напевно, мав якесь значення для публіки, для підтримки нашого іміджу. Зараз виходить, що його треба скасовувати, це якщо ми, звісно, хочемо вести переговори, тому що росіяни постійно про це нагадують, мовляв, як же говорити, якщо ви не хочете з нами розмовляти. Тому йде адаптація до процесу. Наприклад, чи повинна сидіти Росія на Саміті миру? Це залежить від самої ідеї, що таке власне Саміт миру – це зібрання тільки наших союзників, тих, хто нас підтримує. Чи це спроба знайти спільну мову з усіма. Я взагалі дуже песимістично ставлюсь до перспектив цього саміту як до методу вирішення питання закінчення війни", – заявив Пристайко.

"Старіючий російський лідер ставав дедалі більш відлюдькуватим": Курська операція серйозно вдарила по Путіну, він відчайдушно шукає визнання, - The Times

п’ятниця, 23 серпень 2024, 6:00

Як пише The Times, є одна вірна ознака того, що російський диктатор Володимир Путін відчайдушно шукає визнання: він "спонтанно" виходить назустріч натовпу прихильників. Саме це сталося 20 серпня під час першої поїздки російського лідера за межі Москви ...

Україна може бити американською зброєю по Курській області РФ - представниця Пентагону

четвер, 22 серпень 2024, 23:30

Сполучені Штати Америки дозволяють Україні використовувати американську зброю для ударів по цілях в Курській області, "щоб захиститися від атак із цього прикордонного регіону". Відповідну заяву зробила заступниця офіційного представника Пентагону Сабрі...