"Джокер Зеленського": ЗМІ розповіли, кого призначать головою Комісії з азартних ігор (відео)

Борис Баум досі є громадянином Латвії, незважаючи на те, що недавно отримав український паспорт.

Борис Баум. Фото: скріншот з відео.

Орган контролю за гральним ринком в Україні очолить бізнесмен Борис Баум, пов'язаний з Офісом президента Володимира Зеленського. Про це повідомили журналісти з посиланням на джерела в ОПУ і коментар самого Баума, передають Патріоти України.

Зазначається, що Баум досі є громадянином Латвії, незважаючи на те, що недавно отримав український паспорт. Раніше він співпрацював з російсько-українською групою VS Energy, входив до наглядової ради Нікопольського заводу феросплавів, де зазначена група стала партнером Ігоря Коломойського і Віктора Пінчука. Також Баум за інформацією ЗМІ, мав у власності фірму на Кіпрі, яку пов'язували з лотереєю в Росії.

Як повідомляли ЗМІ, в останні 15 років він обіймав керівні посади в ряді компаній, що належать групі під назвою "Лужниковська". Групі належить зв'язка компаній ТОВ "ВС Енержі Інтернешинал Україна", ВАТ "Перший Інвестиційний Банк", АТ "Парикс Банк", АТ "Балтійський Транзитний Банк". Згідно з відкритими даними бенефіціарів, вони належать члену ради РФ Олександра Бабакова (щодо якої вжито санкції урядом США і європейських країн), президенту спортивного клубу ЦСКА Євгенія Гіннеру.

Вперше Бориса Баума помітили в оточенні президента в складі робочої групи по розробці закону про легалізацію азартного ринку. Тоді і зараз він називав себе "представником Офісу Зеленського". Відзначається, що він виконує роль "комунікатора" від Банкової з гральним ринком і депутатами, які писали законопроект щодо його легалізації, також він регулярно зустрічався з менеджерами гральних закладів і консультується в ОПУ.

За даними журналістів, Баума привів на Банкову глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, який відзначав, що той був його сусідом і "мав досвід управління казино" (ймовірно, розташоване в готелі "Прем'єр Палас" групи VS Energy).

В Офісі президента вказали, що хотіли би бачити Баума на чолі Комісії з розвитку та регулювання азартних ігор. "У нас є до нього довіру. Моя думка, що це нормальна кандидатура", - сказав заступник керівника ОП Кирило Тимошенко, який займається цим питанням.

Конкурс на обрання голови і членів Комісії в законопроекті, який було проголосовано у першому читанні, не передбачений, Комісію без конкурсу вибере парламентський комітет з фінансів та податкової політики і затвердять в уряді.

Новий регулятор буде вирішувати, кому давати ліцензії, призначати перевірки гральних закладів, вводити санкції, і отримає фінзвітність гравців ринку. Баум заявив, що не проти очолити новий держорган. "Якщо буде така можливість, буде дуже добре", - сказав він.

У той же час комітет парламенту з питань боротьби з корупцією двічі направляв свої зауваження, акцентуючи на необхідності провести конкурс. Але депутати все-таки прийняли за основу версію з непрозорим механізмом обрання керівництва комісії.

Джерело: bihus.info

Українські військові встановили контроль над островом Нестрига під Херсоном, - Сирський

неділя, 28 квітень 2024, 23:16

Українські військові встановили контроль над островом Нестрига в Херсонській області. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на заяву головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського у Telegram-каналі. За словами головкома, російські війська прод...

"Наша мета - зробити її найбільш сильною з усіх": Зеленський розповів, на якому етапі безпекова угода зі США

неділя, 28 квітень 2024, 22:14

Україна працює із США над текстом двосторонньої безпекової угоди. Влада хочу зробити цю угоду найбільш сильною з усіх. Про це сказав президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні у неділю, 28 квітня, передають Патріоти України. «Зараз наші...