Екс-командира ПВК "Вагнер" Медведєва затримали у Швеції

Колишнього командира ПВК "Вагнер" Андрія Медведєва затримали на території Швеції. Як повідомляє Dagbladet, злочинець був заарештований у четвер 6 квітня, передають Патріоти України.

Згідно із наявною інформацією Gulagu.net, росіянин їхав на автобусі з Норвегії до Швеції. Метою його поїздки була купівля цигарок. "Йому сказали, що там сигарети коштують вдвічі дешевше", - відзначає джерело.

Шведські правоохоронці затримали його на зворотному шляху: Медведєв якраз сідав в автобус. Причиною ув’язнення стала відсутність права на перебуванні у Швеції. У нього є лише можливість жити на території Норвегії. "Він думав, що міг поїхати до Швеції. Андрій не знав, що не може покинути Норвегію, доки не буде розглянуто питання про політичний притулок", - заявили адвокати росіянина.

Наразі 26-річний злочинець утримується у міграційній в’язниці Гетеборга. Це шведське місто розташоване у 180 кілометрах від кордону з Норвегією.

Однак адвокати також зазначають, що цей інцидент жодним чином не вплине на справу щодо надання Медведєву політичного притулку у Норвегії.

Колишній командир ПВК "Вагнер" Андрій Медведєв: що потрібно знати про нього

Андрій Медведєв – це колишній командир російської приватної військової компанії "Вагнера". Він підписав контракт у липні 2022 року і через 10 днів був відправлений на війну. Це перший "вагнерівець", який воював проти України і після зміг втекти за кордон.

Він перетнув російсько-норвезький кордон 13 січня, як стверджувалося, за сприяння російської дисидентської групи "Гулагу.нет". Сам Медведєв розповідає, що переправився до Норвегії крижаним озером, використовуючи білий камуфляж.

У грудні, ще до перетину кордону, дезертир Медведєв розповів журналістам російського видання The Insider про страти найманців "Вагнера" за відмову брати участь у бойових діях в Україні. Він казав про десять епізодів, про які йому відомо, і стверджував, що двоє вбитих не були завербованими в ПВК в'язнями російських колоній. Він неодноразово стверджував, що готовий розповісти все, що йому відомо про "Вагнера" та її лідера Євгена Пригожина.

Після прибуття до Норвегії Медведєв попросив у країни політичний притулок. Йому не відмовили і зообов'язалися розглянути запит росіянина на умовах конфіденційності.

Національна служба кримінальних розслідувань Норвегії, яка бере участь у розслідуванні військових злочинів в Україні, заявила, що допитує Медведєва, який "має статус свідка".

Росіянин не вперше потрапив в інцидент після своєї втечі. Наприкінці лютого Медведєва затримали через п'яний дебош. Суд щодо цієї справи запланований на 25 квітня.

"Ні у кого не повинно бути надмірних очікувань": Шольц розповів, чи будуть на Глобальному саміті миру переговори про закінчення війни в Україні

вівторок, 14 травень 2024, 17:42

На Глобальному саміті миру, який пройде цього літа у Швейцарії, не буде переговорів про закінчення війни в Україні. Під час зустрічі партнерів будуть обговорюватися зовсім інші питання. Таку заяву зробив канцлер Німеччини Олаф Шольц. Про це повідомляє ...

"Патєрь нет"? Окупанти розгортають додаткові морги на захоплених територіях

вівторок, 14 травень 2024, 17:22

У зв’язку з активними наступальними діями й зростанням втрат ворог нарощує кількість моргів на тимчасово окупованих територіях. Додаткові місця зберігання трупів людей, які “досягли цілей сво”, розгортають переважно на ТОТ Луганщини, зокрема у приміщен...