Ексголову КСУ Тупицького віддали під суд: Обвинувальний акт передано до Подільського РС

До Подільського районного суду міста Києва передали обвинувальний акт стосовно звільненого колишнього голови Конституційного суду України Олександра Тупицького. Йому інкримінують вчинення кримінальних правопорушень проти правосуддя, за які загрожує до п'яти років позбавлення волі.

Про це повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора. Зокрема, розслідування встановило, що у жовтні 2018 року обвинувачений із корисливих мотивів та в інтересах колишнього голови Вищого господарського суду України, який розшукується правоохоронними органами, здійснив підкуп свідка.

Тупицький хотів, аби той відмовився від давання свідчень або ж надав завідомо неправдиві у кримінальному провадженні про протиправне заволодіння майновими активами ЗАТ "Зуївський енергомеханічний завод".

Нагадаємо, енергомеханічний завод, у причетності до заволодіння майном якого підозрюють Тупицького, розташований у місті Зугрес. Зараз воно тимчасово окуповане російськими терористами "ДНР".

"Крім того, упродовж 2018-2019 років обвинувачений неодноразово надавав слідчому Генеральної прокуратури України у цьому ж провадженні завідомо неправдиві свідчення, поєднані зі штучним створенням доказів захисту щодо особливо тяжкого злочину", – йдеться в повідомленні.

Про те, що Тупицького підозрюють у підкупі свідка, а також завідомо неправдивих свідченнях у кримінальному провадженні щодо заволодіння новими активами ЗАТ "Зуєвський енергомеханічний завод", в Офісі генпрокурора розповіли наприкінці грудня 2020 року.

Одразу після цього, на початку січня 2021 року, голова КСУ полетів на відпочинок в ОАЕ. Там його помітили на королівській віллі вартістю понад 300 тисяч гривень за добу. Пізніше Тупицький підтвердив, що перебуває за кордоном, але виправдався, що нібито відпочиває з сім'єю в Дубаї не в дорогій віллі, а знімає номер у п'ятизірковому готелі. Втім у документах про його відпустку виявили невідповідності.

Відомо, що Тупицький володіє елітною нерухомістю під Києвом. Так, журналісти зняли з висоти пташиного польоту маєток голови КСУ в містечку Васильків під Києвом. Крім того, у тещі Тупицького Лариси Колпаченко знайшли чотири земельні ділянки з будинком поблизу столиці, хоча вона раніше працювала фармацевткою.

Великий резонанс у суспільстві викликала й інформація про те, що у скандального судді є незадекларована земельна ділянка в селищі Кореїз в окупованому Криму, яку він придбав у 2018 році та оформив за російськими законами.

Кар'єрний шлях Тупицького

У 1988-1993 роках Тупицький був стажистом прокуратури, слідчим, старшим слідчим прокуратури в Донецьку.

Протягом 1993-2010 років – суддя Куйбишевського районного суду Донецька, в 2002-2009 роках – голова цього суду. У цей період був членом кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Донецької області та членом Ради суддів Донецької області.

У період 2010-2013 років працював суддею в Донецькому, Львівському, Дніпропетровському апеляційних судах. Обіймав посади голови Львівського та Дніпропетровського апеляційних судів.

У травні 2013 року був призначений суддею Конституційного суду України (за квотою експрезидента-утікача Віктора Януковича), а в березні 2018-го – заступником голови КСУ. У вересні 2019 року він обійняв посаду голови КСУ.


Під час боїв за Київ зливала ворогу геолокації ЗСУ: СБУ затримала місцеву жительку

середа, 8 травень 2024, 17:47

Служба безпеки України затримала місцеву жительку Київщини, яка під час боїв за столицю передавала ворогу геолокації оборонних пунктів українських Збройних сил Про це повідомляє СБУ. Відповідно до інформації слідства, жінка була в складі агентурного ап...

Треба закрити небо: Пісторіус попросив Швейцарію передати Україні Patriot

середа, 8 травень 2024, 17:44

Німеччина виступила з ініціативою щодо зміцнення протиповітряної оборони України. Так, нещодавно міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус попросив свою швейцарську колегу Віолу Амхерд поставити Києву систему Patriot. Однак переговори явно не привели н...