Експерт назвав ключові напрямки співпраці України з Туреччиною

Найголовніший напрямок, який ми можемо обговорювати з Туреччиною - це протистояння з Росією.

Ілія Куса. Фото: Укрінформ.

Україна може співпрацювати з Туреччиною за шістьма пунктами і протистояти Росії. Про це розповів експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу "Українського інституту майбутнього" Ілія Куса, передають Патріоти України.

"Найголовніший напрямок, який ми можемо обговорювати з Туреччиною - це протистояння з Росією. Правда, у нас обмежений інструментарій, але Анкара зацікавлена в питанні Криму та захисту кримських татар від порушень їх прав. Нам потрібно домагатися, щоб Туреччина засуджувала такі дії Росії. Плюс треба обговорювати звільнення політичних в'язнів", - підкреслив експерт.

Другим пунктом обговорення з Анкарою Куса назвав торгово-економічну співпрацю. "По-друге, це торгово-економічна співпраця. Обсяги двосторонньої торгівлі у нас досягли 3,8 мільярда доларів і можуть бути ще більшими", - зазначив він.

Також експерт вказав і на третій напрямок - це інфраструктура. "Турки зацікавлені в наших портах, вони готові вкладати кошти у багато проектів дорожньої інфраструктури", - підкреслив Куса.

За його словами, четверте - це двосторонні інвестиції. Вони не досить великі, але можна поліпшити ситуацію. "П'яте - це енергетика, зокрема, тут збігаються інтереси щодо узбережжя Чорного моря. Наприклад, будівництво LNG-терміналів для прийому зрідженого газу за участю турецького капіталу. Це були українські проекти, які складно реалізувати без участі Анкари", - заявив експерт з питань міжнародної політики.

Шостим пунктом він вказав співпрацю у військово-промисловій сфері, де в України вже є напрацювання. "Україні було б цікаво купувати турецьке озброєння, наприклад, новітні безпілотники Bayraktar. А у нас є достатньо кадрів, науково-технічного і людського ресурсу, щоб створювати спільне виробництво продуктів нового покоління. Головне - не лізти туди, де ми не потрібні, особливо в регіональну політику на Близькому Сході, в яку ми ніколи нормально не вміли грати", - підсумував Ілія Куса.

Джерело: Апостроф

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...

"Здавайте паспорт та залишайтесь в іншій країні": Нардепка Безугла зробила нову скандальну заяву

четвер, 25 квітень 2024, 21:44

Народна депутатка Мар’яна Безугла закликала українців за кордоном виконувати свій обов’язок. В іншому випадку - відмовлятися від громадянства. Про це вона заявила в ефірі проєкту "Тема з Мосейчук", передають Патріоти України. "Якщо ви не бачите себе ук...