Експерт поділився прогнозом щодо звільнення Донецька

Найближчим часом Україні навряд чи вдастся звільнити Донецьк. Втім, російські фортифікаційні споруди, облаштовані за 9 років війни, можуть становити для ЗСУ не таку вже й велику проблему. Про це в інтерв'ю "Обозревателю" зазначив співдиректор програм зовнішньої політики, координатор міжнародних проєктів Центру Разумкова, військовий експерт Олексій Мельник, передають Патріоти України.

"Лінія розмежування, яка існувала протягом дев’яти років, добре фортифікована. Було достатньо часу, щоб обидві сторони змогли там облаштуватися, обжитися, створити певні мінімальні побутові умови, забезпечити найнеобхідніше – точки обігріву, доступ до води, логістичні шляхи постачання тощо. Можна припустити, що все це є на старій лінії розмежування. Але коли йдеться про можливість подолання сучасних обладнаних ліній оборони, то ключове питання, окрім важливих технічних аспектів – мінування, протитанкових рвів, бетонованих споруд – це питання, хто захищатиме ці лінії", - зазначив експерт.

За словами Мельника, зараз Росія кидає свої останні резерви на те, щоб стримати український наступ на півдні. Якщо ці дані достовірні, "тоді бетонні окопи і залізо, яке там є, без належного забезпечення особовим складом може бути не такою вже неподоланною перешкодою".

Щодо перспективи звільнення Донецька, експерт зауважує, що потрібно звернути увагу, чи є це зараз пріоритетом. "Очевидно, що таке велике місто, яке має звільнятися квартал за кварталом, будинок за будинком – там може захлинутися будь-який український наступ. Зокрема, якщо там буде великий спротив плюс ризики втрат серед цивільного населення.

Треба також враховувати, що населенню, яке проживає на тимчасово окупованих територіях майже десять років, постійно промивають мізки, вони втрачають своїх рідних, друзів. Пропаганда тримає цих людей у страху перед ЗСУ тощо. Отже, якщо вони вірять російській пропаганді, вони щонайменше чинитимуть пасивний спротив звільненню цих територій. Я не думаю, що серед міст, які найближчим часом можна звільнити, може бути Донецьк", - підсумував експерт.

Можна рятувати сотні, якщо не тисячі життів на місяць: Україна запустила в серійне виробництво робота Ratel Н для евакуації поранених з поля бою

субота, 27 липень 2024, 15:00

Робот Ratel Н розробки Brave1 може транспортувати одразу двох поранених, він уже пройшов польові випробування та запущений у серійне виробництво. Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передають Патріоти України. "Ratel Н розро...

Шалені підйомні вже не ваблять потенційних 200-х: Росія має серйозні проблеми з набором нових контрактників - ГУР

субота, 27 липень 2024, 14:15

Росія нині має серйозні труднощі з виконанням плану набору нових контрактників. Про це заявив речник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону Єдині новини, передають Патріоти України. Таким чином розвідник про...