Повітряна тривога все одно актуальна: Експерт пояснив, чому Patriot не "закриє небо повністю"

У західних ЗМІ заговорили про передачу Україні від США сучасних систем протиповітряної оборони Patriot, офіційного підтвердження поки нема. Проте ці ЗРК не допоможуть повністю "закрити небо". Про це розповів колишній працівник Служби безпеки України Іван Ступак, передають Патріоти України.

Він пояснив, чому сподіватися на потужний результат від дії американських ЗРК не варто.

Радіус дії Patriot обмежений

"Якщо все ж таки нам їх (Patriot – ред.) дадуть, то ми не знаємо скільки, оскільки "іграшка" дуже коштовна", – зауважив Іван Ступак.

За його інформацією, декілька років тому американці продали Туреччині 13 батарей Patriot загальною вартістю 7 – 8 мільярдів, тобто приблизно 600 мільйонів доларів за одну батарея. Саме тому Україна, ймовірно, може отримати хіба кілька одиниць такої техніки.

Крім того, експрацівник СБУ пояснив, що у відповідних ЗРК – обмежений радіус дії. Вони прикривають орієнтовно 80 кілометрів, наприклад, обласний центр, передмістя, ще якісь невеличкі населені пункти.

"Навіть якщо їх у нас буде 5 – 6 штук, зможемо прикрити лише кілька населених пунктів. Однак головна мета – прикривати наших військових від російських дронів, винищувачів та бомбардувальників",
– сказав Іван Ступак.

"Це означає, що ми на 99% не зможемо прикрити наше небо, нема просто такої можливості, такої кількості цих Patriot. Тому повітряна тривога все ще актуальна, переміщення у бомбосховища – це обов'язково", – акцентував експерт.

Джерело: 24 канал

У Кобзона будуть гості? У Запорізькій області підірвали "депутата"-єдинороса

вівторок, 16 квітень 2024, 17:30

На тимчасово окупованій території Запорізької області підірвали "депутата"-єдинороса, передають Патріоти України. Як повідомив гауляйтер Володимир Рогов у Telegram, 16 квітня у Мелітопольському районі на Запоріжжі підірвали "депутата" Акимівської окруж...

У Брянську вночі знеструмили військові об’єкти росіян: У ГУР розкрили подробиці

вівторок, 16 квітень 2024, 17:22

У ніч на 16 квітня в російському Брянську вдалося знеструмити декілька військових та промислових обʼєктів РФ, передають Патріоти України. Деталі: Зокрема, внаслідок знищення трансформатора на електропідстанції потужністю 110 кВт без електроживлення зал...