Експорту зерна за сценарієм Путіна та його спільника Лукашенка не буде: Зеленський прояснив ситуацію

Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що глава Кремля Володимир Путін та його поплічник глава Білорусі Олександр Лукашенко пропонували так званий "білоруський сценарій" експорту зерна з України. При цьому, за словами Зеленського, загалом сушею Україна може вивозити щонайбільше по 10 млн тонн зерна на місяць. І цього недостатньо, тому головним пріоритетом залишається розблокування портів у Чорному морі, передають Патріоти України.

Згідно з "білоруським сценарієм", Україна могла б постачати продовольство на експорт залізницею через Білорусь. "Так, нам пропонували їхати (везти зерно. – Ред.) через Білорусь залізницею. Але ми розуміємо, навіщо нам це пропонували. І ми поки що не готові йти за цим форматом", – сказав Зеленський на зустрічі з журналістами 6 червня.

"Є кілька варіантів, як вивозити наше зерно. Ми ведемо розмови з країнами Балтії, з Польщею про вивезення невеликого обсягу залізницею. Це тільки один із напрямків. Інший напрямок – це порти. Він найголовніший і пріоритетний. [Сушею] ми можемо вивозити 10 млн тонн щомісяця. Якщо зараз заблоковано 22-25 млн тонн, то восени може бути вже 75 млн тонн. І що тоді робити? Тому без портів не зможемо", – підкреслив Зеленський.

Він підтвердив, що посередником у розблокуванні українських портів може стати Туреччина. "Нам потрібно, щоб був безпечний коридор для кораблів. Щоб та чи інша держава забезпечила вивезення зерна. І тут ми говорили і з Британією, і з Туреччиною. Туреччина зараз шукає формат, як надати нам гарантії. Думаю, тому вони й зустрічаються з росіянами – щоб Росія дала гарантії Туреччини", – пояснив президент.

Проте він також уточнив, що найкращою гарантією для забезпечення зелених зернових коридорів було б розташування українських протикорабельних систем у районах вивезення. "Я вважаю, що це найкращі гарантії. Тому що може бути по-різному з флотом РФ. Ми працюємо над цим і отримаємо протикорабельні системи... Ми не погрожуємо, просто готові відповідати дуже швидко", – сказав Зеленський. Другий варіант – це гарантії від країн, яким Україна може довіряти. Також тривають переговори з ООН.

"Намагаємося робити те, що треба": Комбриг назвав цілі росіян на Бахмутському напрямку

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:30

Командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр", полковник ЗСУ Павло Паліса розповів в інтерв'ю "Суспільному", що на околицях Бахмута противник намагається наростити зусилля в смузі оборони бригади й також по сусідах - з метою прорвати оборон...

"Влаштували бавовну": ГУР знищило у Москві гелікоптер Ка-32, який належав Міноборони Росії

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:17

Воїни ГУР знищили російський вертоліт Ка-32 на аеродромі "Остаф'єво" в Москві. Окупанти використовували його для забезпечення логістичних потреб та евакуаційних операцій своєї армії. Про це повідомили джерела OBOZ.UA. Відомо, що багатоцільовий гвинтокр...