Експрезидент Судану та кривавий кат свого народу аль-Башир утік із в'язниці, - ЗМІ

Експрезидент Судану аль-Башир

У столиці Судану Хартумі з в'язниці Копер утік повалений колишній президент країни Омар аль-Башир. Про це повідомляє агентство Al Araby у Twitter.

«Повалений президент Судану Омар аль-Башир утік із в'язниці Копер на північ від Хартума в супроводі великої кількості ув'язнених», – ідеться в повідомленні.

Омар Хасан Ахмед аль-Башир – військовий і державний діяч, експрезидент Судану. Він прийшов до влади 1989 року внаслідок державного перевороту і пробув на посаді понад 30 років. Його було усунуто внаслідок ще одного держперевороту, який стався в Судані у квітні 2019 року.

За роки правління аль-Башира Судан зазнав ісламізації держапарату і перетворився на країну-ізгоя, яка звинувачується в етнічних чистках у провінції Дарфур.

Суд у Гаазі видав ордер на арешт аль-Башира 21 липня 2008 року. Його звинувачено в геноциді у зв'язку з конфліктом у Дарфурі. Як відомо, аль-Башир став першим чинним президентом у світі, проти якого висунув обвинувачення орган міжнародної юстиції.

Як відомо, 15 квітня після кількох днів напруженості між армією Судану та Силами швидкого реагування (RSF) в Хартумі пролунали вибухи й стрілянина. Суперечка зосереджена навколо запропонованого переходу країни до цивільного правління. Унаслідок спроби державного перевороту в Судані загорівся літак українського лоукостера SkyUp Boeing 737.

Крім того, під час сутичок у Судані загинули співробітники ООН.

Росіяни прорвалися й контролюють частину Очеретиного, - речник ОСУВ "Хортиця"

субота, 27 квітень 2024, 20:46

Речник ОСУВ "Хортиця" Назар Волошин увечері в суботу, 27 квітня 2024 року, підтвердив утрату контролю над "частиною" селища Очеретине Покровського району Донецької області. З такою заявою він виступив в етері телеканалу "Ми - Україна", передають Патріо...

Верховною Радою керує не Стефанчук, а призначена Офісом президента людина, - депутатка Європарламенту фон Крамон

субота, 27 квітень 2024, 20:05

Депутатка Європарламенту Віола фон Крамон висловила стурбованість розподіленням повноважень в українському парламенті, заявивши, що насправді Верховною Радою керує не Стефанчук, а призначений Офісом президента Штучний. Про це вона заявила в інтерв'ю "І...