Ердоган заявив, що конвенція Монтре не стосуватиметься каналу "Стамбул": Авіаносці США зможуть кидати якорі на рейді Севастополя, а ВМС всіх держав НАТО постійно базуватися в регіоні

Туреччина на свій розсуд пускатиме новим водним шляхом кого схоче. В тому числі військові кораблі не залежно від обмежень по тоннажу та термінів перебування у 21 день, що передбачає конвенція Монтре для нечорноморських держав

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган вважає, що робота нового судноплавного каналу "Стамбул", який з'єднає Мармурове і Чорне моря, не повинна регулюватися конвенцією Монтре, яка більше 80 років регулює перебування суден у Чорному морі. Слова турецького лідера приводить газета "Дейлі Сабах", зазначають Патріоти України.

"Канал" Стамбул ", який не має ніякого відношення до конвенції Монтре, принесе Туреччини більше комфорту і світу", - сказав Ердоган, маючи на увазі угоду 1936 року, яка віддавала під контроль Туреччини протоки Босфор і Дарданелли і регулює транзит військових кораблів.

"Ми проводимо роботу, за допомогою якої ми в повній мірі встановимо нашу власну незалежність, наш власний суверенітет", - додав Ердоган, виступаючи в Президентській національній бібліотеці в Анкарі.

Він також заявив, що Туреччина доведе до кінця будівництво каналу "Стамбул", хочуть цього певні кола чи ні. "Для нас важливо лише думка турецького народу", - сказав президент.

Конвенція Монтре 1936 року відновлювала суверенітет Туреччини над протоками Босфор і Дарданелли з Чорного в Середземне море. Її прийняли на конференції про режим Чорноморських проток, що проходила в місті Монтре (Швейцарія).

Туреччина зобов'язалася дотримуватися принципів міжнародного морського права Конвенція зберігає право за торговими судами будь-яких країн вільно проходити через згадані протоки і в мирний, і у воєнний час.

У мирний час конвенція дає право вільно проходити через протоки військових кораблів будь-якого класу, що належить чорноморським державам. Для військових кораблів нечорноморських держав діють обмеження за класом, тоннажу і часу перебування в Чорному морі.

Вперше ідею будівництва каналу "Стамбул" Ердоган висунув в 2011 році. Завершити проект спочатку планувалося до 2023 року, проте потім крайній термін був зміщений на 2025-2026 рік. Очікується, що в день канал зможе пропускати близько 160 суден, за маршрутом шляху планується звести 10 мостів.

Путін готується підняти податки: Війна проти України коштує Росії $300 млн на день, - WSJ

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:59

Щодня на війну проти України країна-агресор Росія витрачає близько $300 мільйонів. До того ж це сума без урахування масштабного переозброєння РФ та санкцій із боку Заходу, передають Патріоти України. . Про це йдеться у статті The Wall Street Journal з...

Теракт у "Крокус Сіті Холі" демонструє слабкість Путіна: У The Times описали три сценарії, які чекають на РФ

п’ятниця, 29 березень 2024, 6:27

Нещодавній теракт у торговому центрі "Крокус Сіті Хол" продемонстрував хиткість позиції російського диктатора Володимира Путіна, а також неготовність апарату безпеки Росії до відповідних викликів, передають Патріоти України з посиланням на The Times. ...