Евакуйований з РФ агент ЦРУ повідомив про особистий наказ Путіна втручатися у вибори США

В 2016 році, коли стало відомо, що Росія втручається в американські вибори, чиновник став одним з найбільш важливих і найбільш захищених агентів ЦРУ.

У 2017 році американське розвідувальне співтовариство прийняло рішення евакуювати з Росії надсекретного агента, який входив до вищих ешелонів російської влади, через побоювання, що президент США Дональд Трамп може викрити його росіянам. Про це повідомляє в ексклюзивному матеріалі з посиланням на п'ять анонімних джерел в чинній американській адміністрації телеканал CNN, передають Патріоти України.

"Численні джерела в адміністрації (президента США - ред.) Дональда Трампа, безпосередньо знайомі з ситуацією, підтвердили мені, що в результаті секретної місії в 2017 році, про яку раніше не повідомлялося, США успішно евакуювали з Росії одне зі своїх самих високопоставлених прихованих джерел всередині російської влади", - розповів в ефірі каналу журналіст Джим Шютто.

Одне з джерел CNN, безпосередньо залучене до обговорення рішення, повідомило, що рішення про евакуацію було мотивовано, зокрема, тим, що президент Трамп і його адміністрація неодноразово демонстрували некоректне поводження з секретною розвідувальною інформацією. На думку джерела, це створювало загрозу виявлення прихованого агента в російській владі.

"Рішення про евакуацію було ухвалене незабаром після зустрічі в травні 2017 року у Овальному кабінеті, під час якої Трамп обговорював строго засекречену розвідувальну інформацію з російським міністром закордонних справ Сергієм Лавровим і тодішнім послом Росії в США Сергієм Кисляком. Цю інформацію, яка стосувалася ІДІЛ в Сирії, надав США Ізраїль", - розповідає автор розслідування.
За інформацією видання, вже тоді Майк Помпео, який на той момент був директором ЦРУ, висловлював занепокоєння, що в публічному просторі з'являється багато інформації щодо цього секретного агента. У той же час, CNN уточнює, що занепокоєння щодо можливого викриття високопоставленого агента всередині російської влади звучали і до обрання Дональда Трампа президентом.
За словами Шютто, ще в кінці президентства Барака Обами розвідувальне співтовариство турбувалося, що агент співпрацював зі США вже так довго, що потрапляв під загрозу викриття. Отже, вже існуюче занепокоєння американських розвідників істотно посилилося у травні 2017, після того, як Трамп поділився з росіянами засекреченою інформацією.
Видання наводить відповідь прес-служби ЦРУ, яка називає розслідування "помилковим" і переконує, що рішення "життя і смерті" в управлінні приймаються не на основі побоювань, а тільки на основі інформації і фактів.
Прес-секретар Білого Дому Стефані Грішем у відповідь на звернення CNN повідомила, що розслідування телеканалу "не тільки помилкове, але і може потенційно становити загрозу для життів". Разом з тим, автор розслідування стверджує, що отримав інформацію з п'яти джерел в діючій адміністрації і розвідувальному співтоваристві, безпосередньо знайомих з ситуацією, а також поки не оприлюднив кілька додаткових відомих йому деталей з міркувань безпеки особи, про яку йде мова.
Евакуйований з Кремля агент повідомив про наказ Путіна втручатися у вибори США
Високопоставлений російський чиновник, якого ЦРУ завербувало ще десятиліття тому, працював у вищих ешелонах російської влади до тих пір, поки в 2017 році не був евакуйований з Росії через побоювання в можливому викритті.

Саме він надав інформацію про прямий наказ Путіна втручатися в американські президентські вибори 2016 року, йдеться в статті The New York Times. "Десятиліття тому, ЦРУ завербувало і дбайливо вело російського чиновника середньої ланки, який почав швидко зростати у владній ієрархії. Американські розвідники несподівано отримали золоту акцію: їх давнє джерело опинилося на впливовій посаді, яка надавала доступ до вищих ешелонів влади в Кремлі", - йдеться в статті.

Видання зазначає, що в 2016 році, коли стало відомо, що Росія втручається в американські вибори, чиновник став одним з найбільш важливих і найбільш захищених агентів ЦРУ. Саме ця людина повідомила інформацію про те, що наказ втручатися в президентські вибори в США віддав особисто Путін. Саме Путін наказав також здійснити хакерську атаку на сервери Демократичної партії, яка мала ключове значення в гонці.
"Співробітники ЦРУ займалися безпекою агента і в кінці 2016 роки зробили йому пропозицію евакуюватися з Росії. Спочатку інформатор відмовився, що стурбувало управління. У штаб-квартирі стали поширюватися сумніви в благонадійності агента. Однак через кілька місяців ЦРУ відновило пропозицію, і на цей раз інформатор погодився", - розповідають автори статті.
NYT пояснює, що з евакуацією агента з Кремля ЦРУ втратило одне з найбільш важливих джерел у російській владі. На думку видання, яке цитує численні джерела в розвідувальному співтоваристві, з тих пір американська розвідка "осліпла" щодо процесів всередині Кремля.
"Інформація (про втручання Росії у вибори - ред.) була настільки важливою і дискусійною, що вищі посадові особи ЦРУ наказали провести перевірку історії повідомлень інформатора, - розповідають люди, знайомі з ситуацією. Чиновники перевіряли інформацію, яку джерело надавало раніше, щоб переконатися в її правдивості", - повідомляє видання.
У статті йдеться і про те, що шпигун зустрічався з російським президентом кожен день і брав участь в процесі вироблення державної політики. Інформація, яку він надавав, була настільки чутливою, що попередній директор ЦРУ Джон Бреннан навіть не включав її в щоденні розвідувальні брифінги президента, а відправляв в спеціально упакованих конвертах тільки особисто президенту США Бараку Обамі на стіл.
Деякі співробітники ЦРУ підозрювали, що інформатор може бути подвійним агентом, але ці сумніви розвіялися, коли він погодився разом з родиною виїхати в США. Йому запропонували довгострокову кар'єрну перспективу в Америці.
Видання переконане, що США і раніше були труднощі з отриманням інформації з Кремля, з огляду на те, наскільки потужний захист від витоків побудував у своїй владі виходець з КДБ Володимир Путін, який жорстко захищає всі свої канали комунікації і не користується електронними приладами комунікації. Тепер, упевнені журналісти, ЦРУ ще складніше зрозуміти, що відбувається у вищих ешелонах влади Кремля.

Ситуація лишається складною: Українці відповіли, що робитимуть у разі загострення або затягування війни

четвер, 25 квітень 2024, 16:56

Українці відповіли на питання про свої плани на випадок загострення або затягування війни. Переважає готовність тим чи іншим чином долучатися до боротьби з російськими загарбниками, передають Патріоти України з посиланням на дані опитування фонду "Демо...

Марення тривають: Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів" і пригрозив "ядеркою"

четвер, 25 квітень 2024, 16:53

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що ризик військових інцидентів на білорусько-українському кордоні досить високий. Про це він висловився під час засідання Всебілоруських народних зборів 25 квітня, передають Патріоти Украї...