"F-16 буде головним літаком Повітряних сил України": Зеленський поділився подробицями щодо отримання винищувачів (відео)

Президент Володимир Зеленський офіційно заявив, що спочатку Україна сподівалася отримати від своїх західних партнерів лише 12 американських винищувачів F-16. Але в результаті успішно домовилася про передачу набагато більшої кількості цих літаків. Про це глава держави розповів на брифінгу за підсумками третього саміту Кримської платформи 23 серпня, передають Патріоти України.

Саме винищувачі стануть основними літаками майбутнього флоту України. "Щодо F-16 – головного літака нашого майбутнього флоту, є чітка домовленість з Данією, у нас буде 19 винищувачів, вони будуть йти різними етапами... Щодо ситуації з Нідерландами. Ми домовилися, що можемо розраховувати на 42 літаки, більше в них немає. З них на 18 ми будемо проходити навчання. Коли навчимось літати, ми зможемо отримати ці 18 літаків. Загалом це дуже серйозна кількість літаків. Скажу вам відверто, коли ми розмовляли з партнерами, то розраховували хоча б на 12 літаків", – розповів Зеленський.

Він зазначив, що це дуже серйозна кількість літаків. Також він додав, що спочатку обговорював із партнерами передачу хоча б 12 літаків F-16. Президент наголосив на тому, що передача літаків залежатиме від підготовки пілотів та інфраструктури.

"На жаль, це буде не швидко, і це залежить від нас, тому що ми повинні надати своїх пілотів, фахівців, інженерів. Скажу вам так: пілотів обслуговують десятки фахівців. Тому нам важливо всіх хлопців відібрати, відправити, я вже не говорю про перекладачів тощо. Крім того, нам треба підготувати інфраструктуру. Ви розумієте, що наша інфраструктура – не для F-16", – каже він.

Також Зеленський повідомив про домовленості з Грецією щодо надання майданчика для тренування пілотів.

Зеленський разом з дружиною відвідав Охматдит. Медзаклад продовжує рятувати дітей

субота, 27 липень 2024, 19:30

Президент Володимир Зеленський разом із першою леді Оленою Зеленською в День медичного працівника відвідали лікарню Охматдит у Києві, яка зазнала російської атаки 8 липня. Про це глава держави повідомив у Telegram в суботу, 27 липня, передають Патріоти...

Посол України розповіла, коли американські F-16 передаватимуть ЗСУ

субота, 27 липень 2024, 18:45

Українські військові мають можливість використовувати винищувачі F-16 на полі бою вже до кінця 2024 року. Про це повідомила посол України в США Оксана Маркарова в ефірі телемарафону, передають Патріоти України. «2024 рік – це рік, в якому ця спроможніс...