Fake news, або Чим терористи лякають населення в "ДНР"

У країні настала післявиборна пауза перед другою виборчою бурею - парламентською. Однак пропагандисти ОРДЛО відпочинку не знають і продовжують тиражувати фейки про Україну цілодобово.

Президентські вибори пропагандисти відпрацювали на тверду "п'ятірочку": спочатку запевняли, що вибори "на Україні" абсолютно незаконні, потім закликали жителів ОРДЛО не їздити голосувати, адже вони - громадяни іншої "країни", а коли результати стали відомі, щиро обурювалися, що голос Донбасу в Києві знову не почули.

Чим зараз бойовики лякають своїх заручників на окупованих територіях, - передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

У пропагандистській доктрині бойовиків, яка за п'ять років війни вже оформилася остаточно, є теми вічні, наприклад, "у карателів справи йдуть вкрай погано: дезертирства, пияцтво, мародерство", і є теми тенденційні, які активно розганяються періодами, протягом 2-3 місяців, а потім сходять нанівець. Наприклад, розповіді про підготовку ЗСУ до масштабних диверсій на хімічних підприємствах ОРДЛО. Спочатку поговоримо...

Про вічне

Столицею Донбасу не дарма вважається саме місто Донецьк, адже якщо в Луганську окупанти придумують зовсім вже нудні фейки про "карателів" (один солдат ЗСУ підстрелив іншого, "карателі" підірвалися на власних мінах), то в Донецьку навіть до заїжджених тем намагаються підійти творчо і з вигадкою.

Наприклад, нікого вже здивуєш тим "фактом", що "карателі" обстрілюють мирне населення Донбасу, ведучи вогонь з житлових кварталів сіл і міст. Тому для того, щоб якось пожвавити інформаційне поле, бойовики придумали нову страшилку: за версією, так званого, начальника прес-служби фейкової народної міліції "ДНР" Данила Безсонова, бійці ЗСУ обладнали вогневі точки... на дитячому майданчику!

"Особливо хочу підкреслити вкрай підлий характер дій 30-ї бригади ЗСУ. Мінометники регулярно ведуть обстріл Доломітного (селище на околиці окупованої Горлівки, - ред.) з тимчасових вогневих позицій, розташованих на дитячому спортивному майданчику у безпосередній близькості від житлових будинків населеного пункту Новолуганське", - заявив Безсонов.

Ймовірно, коли і це "звірство" стане буденністю, "карателі" передислокуються в пологовий будинок і встановлять артилерію прямо в лікарняних палатах.

Ще одна вічна тема пропагандистської риторики - протистояння регулярних частин ЗСУ "нацистам" із добровольчих батальйонів. При цьому для бойовиків абсолютно не важливо, що добровольчі батальйони вже давно офіційно увійшли в структури ЗСУ та МВС.

Новий виток протистояння, за версією пропагандистів "ДНР", стався під Горлівкою, куди батальйон "Айдар" в середині весни перекинули для того, щоб "кошмарити" місцеве населення.

Пропагандистська фабула виглядає так: КПВВ "Майорськ" розташоване в зоні відповідальності 53-ї механізованої бригади. Там "карателі" почували себе, як Ляшко в корівнику, тобто абсолютно комфортно. Брали хабарі з місцевих жителів за перетин КПВВ, а в якості хобі - займалися мародерством. Але тут в районі "Майорська" з'явився батальйон "Айдар", який захотів і собі пакет акцій у прибутковому підприємстві. Природно, такий стан справ не влаштувало командира 53-ї бригади.

"Своїм рішенням командир 53-ї бригади перемістив націоналістів убік населеного пункту Північне, подалі від "хлібного місця", - розповів Безсонов.

А так як йти з "хлібного місця", "нацисти" не захотіли, то вступили в конфлікт з 53-ю бригадою. Результат конфлікту, за версією бойовиків - один труп, п'ятеро поранених.

До речі, як запевняють бойовики, "карателі" з 53-ї бригади можуть "воювати" не тільки з бійцями "Айдара", а й пасажирами рейсових автобусів. Так, якийсь військовий на прізвище Ковальчук, зайшов у міжміський автобус на автовокзалі в Торецькому, дістав тротилову шашку та наказав відвезти його в Дніпро, інакше автобус разом із пасажирами злетить у повітря. Що завадило "карателю" купити квиток до Дніпра, тим більше, що учасникам бойових дій вони можуть діставатися безкоштовно, бойовики не уточнюють, але запевняють, що командир бригади наказав зам'яти інцидент і не відкривати кримінальне провадження.

Крім того, "карателі" активно воюють і з журналістами, а точніше - з пропагандистами з РФ. Як запевняють в "ДНР", останній такий випадок стався в кінці квітня. Знімальна група російського телеканалу ВГТРК (журналісти якого частенько приїжджають на місце "обстрілу бандерівцями мирних жителів" ще до самого обстрілу) робила сюжет про побут місцевих жителів у селищі Спартак, що під Донецьком. Як раптом, ЗСУ відкрили по журналістах снайперський вогонь. Ніхто, звичайно, не постраждав, але "карателі" в черговий раз підтвердили своє реноме "безжалісних убивць".

Ще один штрих до портрета "карателів", пропагандисти додали буквально на днях. За версією бойовиків, морпіхи з 35-ї бригади ЗСУ, які зайняли населені пункти Новогнатівка і Миколаївка Волноваського району Донецької області, поставили місцевих жителів перед фактом: або їм доведеться терпіти "квартирантів" і виконувати роль обслуговуючого персоналу, або - залишити свої будинки" . Але якби пропагандистська новина на цьому і закінчувалася, то Безсонова варто було б звільнити за профнепридатність. Як зазначають бойовики, оплата за комунальні послуги, спожиті "квартирантами", лягла на плечі мирного населення. А з огляду на захмарні ціни на комуналку в Україні, цей інформаційний удар буде сильніше мінометів на дитячому майданчику.

Пропагандистська мода

На зміну хіматакам та іншим тенденційним темам пропагандистів, у квітні-травні з'явився новий багатосерійний фейк. Суть його така: бійці ЗСУ обстрілюють і нападають на моніторингову місію ОБСЄ.

За версією бойовиків, почалося все нібито з ліквідації безпілотників ОБСЄ силами ЗСУ. У середині весни ці новини активно розганялися на сепаратистських сайтах, а апофеозом пропагандистської думки стало повідомлення про те, що командувач ООС (вже колишній) Сергій Наєв, навіть роздає особовому складу державні нагороди за збиті БПЛА європейців.

"За високу ефективність придушення каналів управління БПЛА ОБСЄ Сергій Наєв представив до державної нагороди командира 502-го окремого батальйону радіоелектронної боротьби, підполковника Сіножінского", - заявив Безсонов.

Далі - більше. У середу, 22 травня, вісім українських військовослужбовців потрапили в полон бойовиків "ДНР" у районі населеного пункту Новотроїцьке. Пропагандисти не змарнували інформаційну можливість, заявивши, що полонені намагалися потрапити на окуповану територію, щоб скоїти диверсію проти співробітників ОБСЄ.

З одного боку, розповіді бойовиків про нагороди за збиті безпілотники та диверсії ЗСУ проти ОБСЄ виглядають просто смішно. Але з іншого боку, з огляду на позицію Кремля щодо миротворців - тільки на лінії розмежування і тільки для охорони співробітників ОБСЄ, стає очевидним, що, розганяючи дезінформацію про нападки ЗСУ на єврочиновників, Москва намагається актуалізувати своє бачення миротворчого мандата.

"Нех*й шастать": Турецькій авіакомпанії заборонили літати до однієї з країн Європи через зв’язки з Росією

четвер, 28 березень 2024, 21:17

Фінське агентство транспорту та комунікацій Traficom заборонило польоти турецької авіакомпанії Southwind Airlines до Фінляндії через зв'язки з Росією. Про це повідомляє Avianews, передають Патріоти України. "Наша загальна оцінка показує, що значна част...

Цікавий нюанс: "Викривач корупціонерів" Бахматов виявився доларовим мільйонером

четвер, 28 березень 2024, 20:27

Викривач корупції, засновник Офісу трансформації Максим Бахматов виявився доларовим мільйонером. Про це свідчить декларація, подана ним у НАЗК, за 2022 рік, передають Патріоти України. Згідно з повідомленням НАЗК, у Бахматова зберігається готівкою 605 ...