Філарет перетворюється на союзника РПЦ у знищенні української канонічної православної церкви: Найближчий соратник засудив 90-річного патріарха

Якщо раніше патріарх Філарет розвивав церква, яку переконував у неминучості визнаної автокефалії і Томосу, то тепер він же пропонує будувати щось всупереч визнаної автокефалії і Томосу Таке переконання висловив архієпископ Чернігівський і Ніжинський ПЦУ Євстратій Зоря, зазначають Патріоти України.

"Уявімо собі, що якась значна частина православних в Україні підтримала заяви Патріарха Філарета, які він робить останнім часом, пише владика у соцмережі, - . А що ж далі, яка перспектива — окрім запевнень самого Патріарха, що «у мене є досвід, на моєму боці правда, я знаю, як правильно, я збудував великий Київський Патріархат - і знову збудую», тощо?

А логічний розвиток подій може бути лише такий.

Київський Патріархат і УАПЦ розвивалися протягом попередніх трьох десятиліть, апелюючи до того, що рано чи пізно Вселенський Патріарх підтримає ідею незалежності Української Церкви від Москви. І хоча сам Вселенський Патріархат був ду-у-же обережним у своїх діях щодо України (часом навіть більш ніж ду-у-уже, що обумовлювалося необхідністю підтримувати відносини з РПЦ) - але завжди залишалася перспектива діалогу з ним та сподівання на розв‘язання існуючої проблеми невизнання та зовнішньої ізоляції.

Нині в Православній Церкві України реалізовано ті сподівання на Томос і визнану автокефалію, які були частиною ідеї, що на ній будувалися УПЦ КП та УАПЦ.

Отже, якщо раніше Патріарх Філарет розбудовував Церкву, яку переконував у невідворотності визнаної автокефалії та Томосу, то тепер він же пропонує розбудовувати щось ВСУПЕРЕЧ визнаній автокефалії та Томосу.

На що ж він закликає сподіватися своїх нечисленних попутників? Що Вселенський Патріарх послухає його критику і видасть інший Томос? Мабуть усім очевидно, що такі сподівання безпідставні.

Фактично він пропонує розбудовувати нову структуру, яка:

1. Тримається ВИКЛЮЧНО на його особистій волі і без нього буде абсолютно не життєздатна;

2. Не матиме жодної перспективи стати визнаною Помісною Церквою - коли така Церква вже є, і саме їй зараз опонує Патріарх Філарет;

3. Буде несвідомо (сподіваюсь) об‘єктивним союзником РПЦ у боротьбі проти ПЦУ та Вселенського Патріархату, що виключає можливість створити реальну широку базу для нової структури серед патріотичного українства (на яку, формально, ця структура прагне орієнтуватися).

Тобто єдина зрозуміла переспектива «нового Патріархату» - це або перетворитися на маргінальну секту (на кшталт численних «істинно-православних» юрисдикцій), яка існує сама для себе і ніякої суспільної ролі не відіграє; або рано чи пізно об‘єднатися з Православною Церквою України (бо жодної іншої перспективи існування в колі визнаних автокефальних Церков, окрім як в рамках ПЦУ, у цього «нового Патріархату» не буде).

Якщо останнє - то очевидно що ніякої логіки у шляху «відділитися, щоби потім об‘єднатися» немає.

Отже НІЯКОГО РЕАЛЬНОГО бачення майбутнього для новостворюваного Патріархату - немає. Є лише сьогоденний тактичний розрахунок - сподіваючись на свій вплив та авторитет розділити ПЦУ, об‘єднати навколо себе більшу її частину, «показати Митрополиту Епіфанію, що він - ніхто», і потім з «позиції сильного» сподіватися диктувати умови Константинополю. Чи передати цю «війну» вже комусь після себе - і нехай там самі вирішують, як їсти цю круто заварену кашу.

На скільки цей «розрахунок» має хоч щось спільного з реальністю - показали вчорашні «роз‘єднавчі збори», на які не прийшли навіть ті, хто на думку Патріарха Філарета його «обов‘язково підтримають».

P.S. Патріарх не раз розповідав історію, як до нього в часи Януковича приходив посланець якоїсь російської спецушної конторки під назвою «Крємльовская стратєгія». І переконував його підтримати входження України у Митний союз. А далі діалог звучав так:

- Я не можу цього робити, бо народ це не підтримує!
- А Вы обратитесь к людям, ведь у Вас большой авторитет и люди Вас послушают, пойдут за Вами.
- Я тому і маю авторитет, і люди йдуть за мною, бо я здійснюю те, чого ВОНИ прагнуть. А народ прагне незалежної України, не повернення до Москви.

Добре було би, якби Патріарх почув хоча би голос самого себе з минулого - коли він правильно розумів відповідальність лідерства."

Путіну "це не повинно зійти з рук": Шольц заявив, що війна в Україні може затягнутися

субота, 20 квітень 2024, 17:28

Близькі країни до Росії мають сумніви, що війна в Україні має якийсь сенс для Кремля, однак війна може затягнутися. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц, пише DW, передають Патріоти України. "У світі немає практично жодного глави уряду, який вір...

Почалися проблеми: Виробництво зброї в Україні сповільнюється з двох причин, - ЗМІ

субота, 20 квітень 2024, 17:22

Українські підприємства з виробництва зброї, які з'явилися після початку повномасштабного вторгнення РФ, шукають фінансування і побоюються стати ціллю ракетних атак окупантів, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. За словами журналістів,...