Філарет vs Епіфаній, або Чому ПЦУ загрожує розкол, - експерти

Почесний патріарх ПЦУ Філарет публічно заявив про можливий розкол у новій церкві. На його думку, Київський патріархат все ще існує, бо право його ліквідувати є лише у тих, "хто його створив", повідомляють Патріоти України.

Це викликало бурхливу реакцію в українців, а також прихильників ПЦУ. Адже єдиної православної церкви немає ще й року, а розмови про її розкол йдуть на найвищому рівні.

Головне:

  • Філарет планує відновити УПЦ Київського патріархату. Не виключає він і розколу Православної церкви України;
  • Рішення він аргументує відсутністю комунікації з новообраним главою ПЦУ Епіфанієм;
  • Сам же Митрополит Київський і всієї України не бачить проблеми. На його думку, церква функціонує нормально, поступово набираючи обертів;
  • Мотивацію ж Філарета зрозуміти можна, після створення ПЦУ він втратив колишній вплив на церкву. Його статус почесного патріарха носить багато в чому формальний характер;
  • На думку окремих експертів, це не зруйнує ПЦУ, але може завдати певної шкоди церкві.

Які мотиви Філарета

Протягом останніх десятиліть Філарет очолював УПЦ КП, був одним із затятих прихильників створення незалежної православної церкви. Після початку процедури надання Томосу про автокефалію, саме він зіграв вагому роль в об'єднавчих процесах, адже де-факто Православна церква була створена на базі УПЦ КП.

Не секрет, що одним з реальних претендентів на главу ПЦУ перший час був саме Філарет, але до фінального Собору в Києві 15 грудня його імені в списках претендентів так і не виявилося. Замість цього Філарет став "духовним наставником церкви".

Отримав титул почесного патріарха, став постійним членом Синоду ПЦУ і керуючим Київською єпархією в складі парафій і монастирів Києва. Також президентом Петром Порошенком Філарет був нагороджений медаллю "Героя України".

Але в реальності всі почесті Патріарха залишилися лише на папері.Суттєвого впливу на діяльність ПЦУ він не має, при цьому "каса" колишнього УПЦ КП все ж залишилася в його управлінні.

Ситуація багато в чому не влаштовує Філарета, який незадоволений розподілом сил після створення єдиної церкви. Заява про відновлення УПЦ КП одна з перших спроб її змінити.

Дивіться відео на тему

Правда, на думку Митрополита Хмельницького і Кам'янець-Подільського Антонія (Махоти), сприймати такі заяви Філарета всерйоз не варто. Багато архієреїв і священнослужителіа з повагою ставляться до Патріарха, але висловлювання про розкол не схвалюють.

"Я думаю, що справа більше у віці самого Філарета. Йому вже 90 років і, відповідно, багато речей він сприймає по-іншому, щось забуває, як, наприклад, і той факт, що він сам же ліквідував УПЦ КП. Але саму православну церкву розколювати йому ніхто не дасть, сподіваюся до якихось конкретних кроків не дійде", — розповів Митрополит Антоній.

Що робить Філарет

У четвер, 9 травня, Патріарх Філарет зробив резонансну заяву про відновлення Київського патріархату. Раніше всі єпископи ПЦУ отримали запрошення від Філарета на так звану "братську бесіду".

При цьому предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній заявив, що його на цю зустріч не запрошували. Він додав, що після розпуску УПЦ КП у нього з Філаретом — конфлікт, і вони ні разу не правили службу разом.

На тлі цього Філарет всерйоз заговорив про розкол в ПЦУ, а також про фактичне відновлення УПЦ КП. Він підкреслив, що архієрейський собор, на якому ПЦУ отримала Томос, був собором Константинопольського патріархату, а не Київського.

"Порушується те, про що ми домовилися і що ухвалив архієрейський собор. Пішли шляхом неправди. Він повинен співпрацювати зі мною як з патріархом. А він за 4 або 5 місяців жодного разу зі мною не служив. Ми розмовляли 4 або 5 разів за 5 місяців — хіба це спілкування? Через те, що спілкування немає, церква розділилася... Через те, що немає спілкування — а воно повинно бути — церква розділилася. Тому зараз моє завдання як патріарха зберегти українську церкву", — підкреслив Філарет.

На питання, чи допускає він поділ ПЦУ, почесний патріарх Філарет заявив: "Допускаю. Але ми створимо єдину церкву". Саме тому 13 травня Філарет зібрав у Володимирському соборі в Києві архієреїв ПЦУ. Там він і планував "прощупати" настрої в церкві. Однак, як видно на фото з собору, замість всього єпископату для служби з патріархом прибуло 4 з 62 архієреїв. Єпіфаній також не з'явився.

Чи загрожує це ПЦУ

Дійсно, в разі активізації Філарета можливі певні проблеми. Перспектив глобального розколу поки не видно, але неприємності Епіфанію Філарет принести може.

На думку релігієзнавця Олександра Сагана, з канонічної (церковної) точки зору заяви Філарета є нонсенсом. "З боку світсько-юридичної особи, УПЦ КП ще не ліквідована. Тому вони можуть спробувати її реанімувати. Але це вже буде розкол від ПЦУ, інституційне відділення частини церкви", — пояснює релігієзнавець.

Гіпотетично сценарій може де-факто повернути ситуацію в українській православній церкві в рамки до надання Томосу. В Україні знову буде три церкви: УПЦ Московського патріархату (перейменування поки ще не було), Православна церква України (визнана Томосом), а також УПЦ Київського патріархату (церковно ліквідована, але юридично діє).

Варто відзначити, Філарет особисто підписав документ про церковну ліквідацію УПЦ КП 15 грудня. Це було однією з головних умов Вселенського Патріарха Варфоломія. Аналогічно зробив і на той момент Патріарх УАПЦ Макарій.

Логічно припустити, ситуація нічим хорошим для церковної спільноти і українських православних не обернеться.

"Важко повірити, що хтось, крім Філарета і Іоасафа Шибаєва (Архієпископ Білгородський і Обоянський. — Ред.) захоче перекреслити своє визнання в православному і християнському світі. Але з десяток (архієреїв — Ред.), може, і набереться", — вважає Саган.

Сам же глава ПЦУ Епіфаній стримано коментує розбіжності з Філаретом, наполягаючи на безперспективності розколу.

"Звучать думки про те, що буде скликаний Собор для зміни Статуту, — але це не відповідає дійсності, оскільки право скликати Собор мають Предстоятель, Священний синод або Архієрейський собор. Змінити статут має право тільки Помісний собор. А щоб його скликати, потрібно пройти через певну процедуру", — коментує ситуацію в інтерв'ю LB Єпіфаній, натякаючи на закріплене статутом власноручне право скликання цього собору.

Позицію Епіфанія підтримав і заступник голови управління зовнішніх церковних зв'язків ПЦУ Євстратій Зоря. Реакції Вселенського патріарха Варфоломія на конфлікт поки немає.

Джерело: Обозреватель

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...