Фінляндія замінить радянські снайперські гвинтівки на більш досконалі, вітчизняні

Фіни добре знають, як треба зустрічати непроханих гостей зі Сходу

Фінляндія вирішила замінити снайперські гвинтівки радянської розробки та закупила нову снайперську систему Sako M23. Так Міністр оборони Фінляндії Антті Кайконен, 21 грудня минулого року, уповноважив Департамент матеріально-технічного забезпечення Сил оборони укласти угоду про закупівлю нової системи гвинтівок М23 у фінської компанії Sako Oy, повідомляють Патріоти України.

Угода передбачає закупівлю напівавтоматичної гвинтівки для снайперського використання та гвинтівки для використання стрілками як зброя підтримки піхотних частин.

Крім того, договір охоплює обладнання, запасні частини, інструменти для технічного обслуговування та навчання, які надає виробник.

Вартість контракту більше 10 мільйонів євро з ПДВ, також він має значний опціон у розмірі 525 мільйонів євро без ПДВ.

У фінській армії нові снайперські системи Sako M23 замінять радянську СВД та 7,62 TKIV 85 (перероблена гвинтівка Мосіна).

Снайперська гвинтівка 7,62 TKIV 23 оснащена якісним оптичним прицілом, який разом із ефективним снайперським патроном дозволяє снайперам прицілюватися на різні цілі на відстані до 800 метрів.

Гвинтівка 7,62 KIV 23 у більш простому виконанні, за своїм оснащенням призначена для використання стрільцями підтримки в піхотних групах. Зброя забезпечує точну дальність до 600 метрів.

Гвинтівка Sako M23. Фото: Міноборони Фінляндії

Система M23 заснована на гвинтівці AR10/15 калібру 7,62NATO. До переваг нової системи зброї можна віднести підвищену вогневу потужність і точність, легкість та ергономічність, а також можливість інтегрувати широкий спектр аксесуарів.

Придбанню передувала спільна розробка системи озброєння між Sako Oy та фінськими силами оборони у 2020-2021 роках.

Перші поставки нових гвинтівок надійдуть в армію Фінляндії до кінця 2022 року, а навчання снайперів на новій системі планується розпочати протягом 2023 року.

Запустили сайт "Голос Європи": У Польщі викрили проросійську мережу з дискредитації ЄС та України

четвер, 28 березень 2024, 14:00

Співробітники Агентства внутрішньої безпеки Польщі (ABW) заявили, що викрили проросійську мережу, яка займалась організацією проросійських ініціатив та медіакампаній у країнах ЄС проти держав та органів Євросоюзу та проти України. Про це агентство заяв...

Прямо у їхній "хатинці": Сирський показав, як ЗСУ знищили окупантів (відео)

четвер, 28 березень 2024, 13:41

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський показав нові моменти бойової роботи української армії: у центрі уваги епізод, як наші бійці епічно знищили росіян "у хатинці". Відповідний ролик генерал опублікував у своїх соціальних мережах, передають Патріоти...