Гарний засіб проти "вагнерівців": Африканські держави цікавляться великокаліберними кулеметами ДШКМ та КТ-12,7, котрі "Маяк" готує до держвипробувань

Кулемети ДШКМ та КТ-7,62 від АТ "Завод "Маяк"

У четвер, 1 липня ц. р., на Заводі "Маяк" низки зразків стрілецького озброєння для делегації однієї з африканських країн. Зокрема потенційним замовникам було продемонстровано кулемети КТ/КМ-7,62, КТ-12,7, ДШКМ та піхотну (антиматеріальну) гармату під набої 14.5х114 мм "Нічний Хижак". Крім показу зразків, делегація з Африки також могла подивитися на цю зброю в дії, під час стрільб, зазначають Патріоти України.

Варто відзначити, що якщо про розробку й виробництво кулемета КТ-12,7 (та його піхотної версії КМ-12,7) було відомо, то про українську локалізацію й початок виготовлення модернізованих ДШКМ інформація не оприлюднювалась.

Кулемет ДШКМ від АТ "Завод "Маяк" в розібраному вигляді

За словами керівництва вітчизняного підприємства, українська "зенітна" версія кулемету НСВТ "Утес" (КТ-12,7 здебільше призначається для встановлення на нові танки, зокрема БМ "Оплот") вже пройшла заводські випробування й готується до проходження державних і подальшої постановки на озброєння.

Дослідний зразок великокаліберного кулемета КТ-12,7 від АТ "Завод "Маяк"

"Станом на сьогодні, КТ-12,7 в процедурі постановки на озброєння, а "дашка" (модернізований ДШКМ) незабаром також буде в цій процедурі. Ми зараз на завершальній стадії його заводських випробувань, а далі подаємо запит в Міноборони для проходження державних випробувань", - прокоментував сучасний стан випробувань українських великокаліберних кулеметів Defense Express головний конструктор АТ "Завод "Маяк" Олександр Гордєєв.

Завод "Маяк" продовжує розширювати список опанованих виробів стрілецької зброї, поступово переходячи до все більших калібрів

За його словами, основними причинами опанування виробництва ДШКМ (який є досить "старою" моделлю кулемета) на Заводі "Маяк" є його порівняно невелика ціна та одночасно велика потрібність, як в ЗСУ (де такі кулемети наразі масово застосовуються) так і на експорт.

КТ-12,7 від АТ "Завод "Маяк" під час випробувань

Нагадаємо, на українському держпідприємстві не тільки опановують серійне виготовлення радянських "реплік" кулеметів калібру 7,62, 12,7 та 14,5 мм, а й активно працюють над їх модернізацією.

Новий кулемет ДШКМ виготовлений на Заводі "Маяк" під час випробувальних стрільб

Так, керівництво підприємства вже провело низку перемовин та випробувань нових стволів для такої зброї, виготовлених за сучасними стандартами та технологіями провідних країн.

Перші зразки стволів калібру 7,62х54 виготовлені методом "холодного кування" на обладнанні Repkon. Час на виготовлення одного зразка - трохи більше 5 хвилин/ Фото: Олександр Гордєєв

Наприклад, для кулеметів калібру 12,7 мм були виготовлені прецизійні стволи (бланки) кулеметного темпу стрільби, а для їх "менших братів" калібру 7,62 нові стволи, виготовленні методом "холодного кування".

Окупанти вдарили ракетами по житловому комплексу у центрі Харкова

середа, 24 квітень 2024, 11:44

Близько 00:30 24 квітня російська армія завдала ракетних ударів по Шевченківському району Харкова. Було зафіксовано влучання двох ракет на територію житлового комплексу, повідомляють Патріоти України. "Пошкоджено три багатоповерхівки, щонайменше 33 при...

"Навіть такою малою кількістю": Згурець назвав пріоритетні цілі для застосування ATACMS

середа, 24 квітень 2024, 11:24

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець зазначив, що пріоритетними цілями для застосування ATACMS дальністю 300 км є ворожі командні пункти й бази зберігання боєприпасів. Про це він сказав в етері телеканалу "Еспрес...