Газова криза стрясає Європу, а "Газпром" рубає постачання: В ЄС висунули різке звинувачення Росії

Енергетична криза у Європі спровокована, серед іншого, і діями Росії, яка тільки в четвертому кварталі 2021 року скоротила постачання на 25% в порівнянні з даними за 2020 рік. Газпром може збільшити прокачування як мінімум на 30% від поточного рівня, проте обмежує спотові продажі. Заповненість газосховищ становить 51%, а Москва несе відповідальність за половину дефіциту газу у європейських країнах. Про це заявив керівник Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Біроль, зазначають Патріоти України.

Як повідомляє Bloomberg, дані Міжнародного енергетичного агентства демонструють, що в IV кварталі минулого року, якщо порівнювати з показниками 2020 року, постачання газу з Росії до Європи знизилися на 25%. До пандемії COVID-19 росіяни постачали на 22% більше палива, ніж наразі.

Європа протистоїть енергетичній кризі, через яку ціни на газ і електрику за останні декілька місяців побили рекорди. Причому запаси палива досягли найнижчого рівня за останні 10 років, у той час, коли на Європу очікують два найхолодніших місяці у році.

За словами глави МЕА, проблеми на газовому ринку Європи і поточний дефіцит палива в підземних газосховищах пов'язаний з діями Газпрому.

"Через поведінку Росії на європейському газовому ринку існує сильна напруженість... поточний дефіцит в сховищах в Європейському Союзі в значній мірі пов'язаний з "Газпромом", - зазначив Біроль. Також він додав, що у той час, коли Росія обмежує прокачування газу до країн ЄС, альтернативні постачальники палива, такі як Норвегія, Алжир і Азербайджан, навпаки, нарощують постачання. Біроль підкреслив, що газові сховища Євросоюзу заповнені тільки на 51%, тоді як зазвичай рівень газу в ПСГ становить близько 70%. Отже, половина дефіциту запасів палива у Європі - відповідальність Газпрому.

У окупантів проблеми: Російська перевага у війні проти України зменшується, - FT

субота, 27 квітень 2024, 4:15

Завдяки американській допомозі Україна може виявити недоліки, притаманні армії РФ, яка намагається знищити Україну за допомогою неякісних боєприпасів і великої, але погано навченої армії. Про це пише Financial Times, передають Патріоти України. «Допом...

"Ворог не припиняє спроб": У ДПСУ повідомили, де фіксують найбільше російських ДРГ

субота, 27 квітень 2024, 3:25

Наразі найбільша кількість спроб прориву російських диверсійно-розвідувальних груп фіксують у Сумській області. Днями прикордонники знову зафіксували таку спробу. Про це повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі телеканалу "Еспресо",...