"Газпром ріже золоту курку. Німці плюнуть і почнуть закуповувати скраплений газ у США та інших країн" - російський соціолог

Зі зміною влади в Німеччині не варто очікувати серйозного перезавантаження стосунків Берліна з Москвою чи послаблення санкцій. Про це в інтерв'ю розповів російський соціолог Ігор Ейдман, передають Патріоти України.

У Німеччині обрали новий парламент. Перемогла "Соціал-демократична партія", яка набрала 25,7% голосів. На другому місці "Християнсько-демократичний союз" і "Християнський соціальний союз" із 24,1%. "Зелені" здобули 14,8%. Чому останні лідирували весною, але впали на третє місце?

- Рейтинги "гуляли". Це пов'язано з підтримкою лідерів від партій на канцлера Німеччини. Невдалий вибір зробили християнські демократи. Армін Лашет, претендент на посаду канцлера й керівник уряду Північного Рейна-Вестфалії, виявився незрозумілим для німців на федеральному рівні. Не надто впевнений мав вигляд на дебатах. Зробив кілька ляпів, зокрема, дурнувати посміхався під час відвідин зон катастрофічної повені в Західній Німеччині (у липні від негоди в країні загинуло 180 людей. - ред.).

Соціал-демократ Олаф Шольц як європейський політик має не надто яскривий вигляд, але як німецький бюрократ - викликає в людей довіру. Німці не люблять демагогів. Підтримують політиків, які вміють себе позиціонувати як люди діла.

Кандидатка від "зелених" Анналена Бербок виявилася занадто радикальною, повістка їхньої партії налякала німців. Так, усіх турбує екологія, глобальне потепління, якість води, енергетика. Але ніхто не хоче швидко відмовлятися від благ технічного розвитку й пересідати з авто із двигуном внутрішнього згорання на електромобілі, платити зайві гроші за опалення.

"Зелені" набрали більше, ніж на минулих виборах. Але їхній успіх зменшив радикалізм партії і її лідерів. Словом, німцям більше за інших кандидатів подобається "бухгалтер" Шольц.

Чому Анґелі Меркель не вдалося передати особистий рейтинг партії її новому лідеру?

- Вона намагалася, але не змогла. Проблема виринула ще раніше. Урсула фон дер Ляєн - міністр оборони. Це була ставлениця Меркель, яка мала нести її прапор. Але німцям вона не сподобалася. Так просто взяти наступника й провести його, як це роблять у Росії, у Німеччині не виходить.

Як політики ставляться до "Північного потоку-2"? Газпром намагається роздути ціну на газ - висушує своє газосховище, спонукаючи німців до запуску цього газогону.

- Тут варто окремо виділити "зелених". Частина з них категорично проти "Північного потоку-2" і за швидкий перехід до відновлювальних джерел енергії. Закликають німців затягнути паски, накинути на себе одяг у холодній оселі, потерпіти заради модернізації німецької економіки.

Інші партії вважають, що треба звертати увагу на інтереси громадян, не робити кроків, які призведуть до зростання цін на енергоносії, зокрема на опалення.

Газпром ріже золоту курку. Німці плюнуть і почнуть закуповувати скраплений газ у США й інших країнах. Хамська політика, притаманна путінській адміністрації, коли вони роблять усе для зростання цін, а ви, мовляв, бігом сертифікуйте "Північний потік-2", не працює. За всього меркантилізму німці не люблять, щоб із ними розмовляли мовою газового шантажу.

Чи може новий канцлер захотіти якогось "перезавантаження" з Росією?

- Такого, як було в 2000-х, мовляв, забули Грузію і далі пішли, не буде. Ніхто не пробачить Кремлю ні анексії Криму, ні війни на Донбасі, ні отруєння Олексія Навального й переслідування опозиції. Усі ці проблеми новому канцлеру переходять у спадок. Якісь кроки, заяви, маневри можуть бути. Але Кремль на поступки не піде, тому це ні до чого не призведе.

Усі партії в Німеччині, крім "зелених", підтримують "Північний потік-2" хай із застереженнями про інтереси України. У чому сила цього проєкту з німецької сторони?

- Його не можна розглядати з погляду теперішньої ситуації. Рішення щодо будівництва ухвалювали до агресії проти України. Німці тоді сприймали цей проєкт як економічний, вигідний німецьким споживачам. 2014 року його треба було закривати. Але як - коли купа організацій у нього вклалися? Німці не люблять незакінчених проєктів, тому були не готові на такі різкі кроки.

По-друге, багато важить лобізм.

Проти Росії можуть послабити санкції?

- Німці не посилюватимуть тиск на Кремль. Але й в піддавки теж не гратимуть. Буде стагнація.

НАТО та Європейський Союз не готові приймати Україну. Як зараз оптимально розвивати наші відносини з Німеччиною, ЄС?

- Євроінтеграція для України - це реальна й навіть неминуча перспектива розвитку. У наступні кілька років треба робити кроки в цьому напрямі. Європа готова до поступової інтеграції України у свої структури. Це довгий шлях. Але ідеологічно, геополітично, культурно - Україна має бути повноправним учасником європейської сім'ї народів.

Джерело: Gazeta.ua

"В Кремлі зараз траур": Росія не здатна виготовляти нові Ту-22М3, - ГУР Міноборони

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:02

Для Росії виготовлення нових бомбардувальників Ту-22М3 на сьогодні є фактично неможливим. Про це представник ГУР МО Андрій Юсов сказав у ефірі телемарафону, передають Патріоти України. За його словами, в ГУР є інформація про ситуацію з такими бортами у...

Підписав довіреність на іноземну громадянку: У СБУ заявили, що заступник голови Полтавської облради під виглядом відрядження літав купувати в Португалії нерухомість

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:53

Заступника голови Полтавської облради повідомили про підозру у зв'язку з виїздом за кордон України під час воєнного стану. Про це інформує Служба безпеки України, передають Патріоти України. За даними місцевого видання "Полтавщина", ідеться про Олега Б...