Генпрокурор ФРН видав ордер на арешт українця за підрив "Північного потоку" – німецькі ЗМІ

Генеральний прокурор Німеччини Єнс Роммель видав перший ордер на арешт головного підозрюваного у підривах на газопроводі "Північний потік" у Балтійському морі, що сталися два роки тому. Ним є українець Володимир С., який донедавна проживав у Польщі. Про це пише низка німецьких ЗМІ, зокрема ARD, Süddeutsche Zeitung та Die Zeit, передають Патріоти України.

За даними журналістів, підозрюваний, інструктор з дайвінгу, проживав у містечку Прушкув на захід від Варшави, однак останнім часом українець нібито переховується. Також невідомо, чи повернувся він в Україну.

За даними слідства, Володимир С. був одним із пасажирів білого Citroën, який був зафіксований біля Рюгена в ніч на 8 вересня 2022 року. Автомобіль, як вважають, віз екіпаж на яхту "Андромеда", що транспортувала дайверів до місць підриву. Володимира С. опізнали за фотографіями та показами свідків, і цих доказів було достатньо для видачі ордера на арешт.

Українця підозрюють у підриві Північного потоку

Слідство також підозрює двох інших громадян України – чоловіка та жінку. На думку слідчих, вони також брали участь у підриві, ймовірно, як водолази, які встановлювали вибухові заряди на трубопроводах.

Інформація про інших підозрюваних ґрунтується, серед іншого, на даних іноземної розвідки.

Читайте також: Орбан звинуватив США у підриві "Північних потоків"

Як пишуть журналісти, слідчі змогли зібрати достатньо доказів, щоб домогтися отримання ордера на арешт українця від слідчого судді Федерального суду ще на початку червня.

У червні німецькі прокурори звернулися до польської влади з європейським ордером на арешт в надії. Утім, відповідь польської сторони не надійшла, а уряд Німеччини до останнього не знав, як поляки вчинять із ордером на арешт.

Відповідно до загальних правил Європейського ордера на арешт, які Німеччина і Польща вважають обов'язковими до виконання, арешт можна було б очікувати протягом 60 днів без додаткового розгляду з боку Польщі. Наразі цей термін сплив.

Німецькі журналісти зв’язались з підозрюваним Володимиром С. телефоном і він повідомив, що вперше чує про підозру та заперечує участь в підриві газогону.

Як пише ЄП, пізніше речниця генерального прокурора Польщі Анна Адам'як заявила, що підозрюваний виїхав з Польщі в Україну на початку липня.

У польській прокуратурі підтвердили, що отримали від німецької сторони європейський ордер на арешт (EAW) у цій справі. Однак польські служби не знайшли підозрюваного Володимира за місцем його ймовірного проживання.

Адам’як додала, що Німеччина видала лише ордер на арешт дайвера, але його не було в базі розшукуваних осіб, якою користується Прикордонна служба, а це означає, що німецька сторона не вносила туди його дані. Через це він не був затриманий польськими прикордонниками.

Що сталолся з "Північними потоками"

Нагадаємо, 26 вересня 2022 року на газопроводах "Північний потік-1" та "Північний потік-2" було виявлено витоки газу. Пізніше оператор "Північного потоку" повідомив про руйнування, які відбулися в один день одночасно на трьох нитках морських газопроводів "Північний потік-1" та "Північний потік-2", та мають "безпрецедентний характер".

Поліція Данії заявила, що попереднє розслідування пошкоджень двох ниток газопроводу "Північний потік" у данській частині Балтійського моря свідчить, що витоки газу були спричинені потужними вибухами. Поліція Швеції також знайшла підтвердження вибухів на газопроводах системи "Північний потік".

В ЄС офіційно не звинувачували Росію у причетності до організації вибухів на газогонах, однак не відкидали такої можливості.

Своєю чергою російський президент Владімір Путін називав бенефіціарами диверсій на "Північних потоках" США, Україну та Польщу, перед цим він звинувачував у підриві цих газогонів "англосаксів".

У лютому 2024 року Данія заявила про припинення розслідування вибухів у 2022 році на російських газопроводах "Північний потік", які транспортували газ до Німеччини, через нестачу підстав.

Раніше в лютому Швеція припинила розслідування вибухів, заявивши, що не має юрисдикції у цій справі, але передала виявлені докази німецьким слідчим, які ще не опублікували жодних висновків.

Подалі від війни: Очільниця Мінреінтеграції Ірина Верещук запропонувала населенню Курщини евакуацію до України

четвер, 15 серпень 2024, 0:30

Мінреінтеграції відкрило цілодобову гарячу лінію для мешканців Курської області, які потребують гуманітарної допомоги або ж хочуть евакуюватися в Україну. Про це оголосила віцепрем'єр-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірин...

Генпрокурор ФРН видав ордер на арешт українця за підрив "Північного потоку" – німецькі ЗМІ

середа, 14 серпень 2024, 23:45

Генеральний прокурор Німеччини Єнс Роммель видав перший ордер на арешт головного підозрюваного у підривах на газопроводі "Північний потік" у Балтійському морі, що сталися два роки тому. Ним є українець Володимир С., який донедавна проживав у Польщі. Пр...