"Гетьман Іван Виговський" доєднався до "Гетьмана Івана Мазепи": У Стамбулі у присутності глав Міноборони, ВМС та Олени Зеленської спустили на воду другий корвет України

"Гетьман Іван Виговський"

Другий український корвет класу Ada Гетьман Іван Виговський (F-212) спустили на воду на корабельні турецької компанії Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM). Про це повідомляє видання Clash Report у соцмережі Х, передають Патріоти України.

Серед присутніх на церемонії були - міністр оборони України Рустем Умеров, командувач ВМС України віце-адмірал Олексій Неїжпапа, народний депутат, Герой України Мустафа Джемілєв, перша леді України Олена Зеленська та інші.

Довжина корабля 100 метрів, ширина 14,40, осадка 3,90 метрів, повна водотоннажність 2340 тонн, максимальна швидкість 30 вузлів.

Судно оснащено найсучаснішим радіообладнанням, артилерійським і ракетним озброєнням, включно з протикорабельними ракетами Гарпун. На ньому також передбачено ангар для базування вертольота.

Перший корвет, який названо на честь Івана Мазепи, вже готовий і проходить випробування в Чорному морі. Корабель стане флагманом Військово-морських сил України.


Іван Виговський (1608-1664) - український військовий і державний діяч, гетьман Війська Запорозького з 1657 по 1659 роки. Наступник Богдана Хмельницького, який спробував різко змінити зовнішньополітичний курс Гетьманщини в бік Речі Посполитої.

Виговський в українські історіографії відомий як поборник перетворення Речі Посполитої на триєдину державу (Королівство Польське, Велике князівство Литовське, Велике князівство Руське), проєкт якої був описаний у Гадяцькому договорі (1658).

Здобув перемогу над армією московитів у битві під Конотопом.

Як ми вже писали, в кінці травня корвет Гетьман Іван Мазепа був помічений на виході з суднобудівної верфі компанії RMK Marine для здійснення перших ходових випробувань.

"Швеція точно не проти того": Експерт пояснив важливість літаків Saab 340 для України

середа, 7 серпень 2024, 10:56

Літаки дальнього радіолокаційного виявлення SAAB 340, які Україна найближчим часом отримає від Швеції, можуть виконувати три функції, пояснив в ефірі "24 каналу" ветеран АТО, військовий експерт Євген Дикий, передають Патріоти України. "Перша – суто обо...

Українські спецпризначенці вночі розгромили ворога на Тендрівській косі, на захід від Залізного Порту - ГУР (відео)

середа, 7 серпень 2024, 10:50

Головне управління розвідки МОУ повідомило, що спецпризначенці підрозділу активних дій "Артан" та Морського центру ГУР 6 серпня провели операцію у північній частині Чорного моря, під час якої знищили окупантів, їх техніку і фортифікації, зазначають Пат...