"Гірше, мабуть, писали тільки за Азарова": Експерт про програму уряду Шмигаля

Якщо людина приходить керувати урядом - повинна мати якесь бачення.

Денис Шмигаль. Фото: Українська правда.

Кабінет міністрів на чолі з прем'єром Денисом Шмигалем не показав картини виходу з кризи. Його представлена програма написана гірше за попередні уряди. Про це сказав економіст Володимир Дубровський, передають Патріоти України.

"Це не програма, а набір гасел. Найслабший документ, який взагалі бачив від урядів після Майдану. Гірше мабуть були за часів Азарова. Документ має ґрунтуватися на ідеології, чітко окресленій. Все решта має підводитись під неї. Має проголошуватися якась візія майбутнього. Цілі і методи їх досягнення. Якщо зовсім по-хорошому, документ має закінчуватися, як коаліційна угода під уряд Яценюка у 14-у році, планом заходів, де прописали, хто за що відповідає, яке міністерство що має робити. Зараз навіть близько нічого подібного немає.

Якщо людина приходить керувати урядом, бути міністром, вона має бути не просто виконавцем. А повинна мати якесь бачення. Найгірше в цьому уряді, що в ньому немає візіонерів. Прийшли аби якось покерувати.

Криза створює можливості. Той, хто переживає її аби пересидіти – той втрачає. А той, хто використовує ці можливості, від кризи виграє, виходить із неї сильнішим. Шкода, що сьогодні маємо уряд, який тільки вміє захищатися і абсолютно немає картини, куди він хоче виходити. Принаймні таку картину не показав і переконливої стратегії не створив.

Успіх уряду Шмигаля - що вчасно оголосили карантин. Але з іншого боку сама конструкція цього карантину кричуще незграбна. Зробили похапцем, без продумування. Створили умови, за яких люди швидко втомилися, у них швидко закінчилися запаси терпіння і харчів.

Економічної політики взагалі не бачимо. Термінові заходи, щоб рятувати найдрібніший бізнес, тих, хто залишився без зарплат – не працюють. Навіть така проста річ, як замовити в українського Інституту тести на коронавірус, дешевші ніж за кордоном, за 2 місяці не зроблена. МОЗ повертається у старі схеми із закупівлями.

Кабмін Шмигаля – слабкий. Зрозумілу політику, яка б сприяла виходу з кризи і покращенню ситуації, робити не спроможний. Нічого не бачимо про діяльність міністра економічного розвитку і торгівлі. Очевидно, не був готовий до такого призначення, а вказівок як керувати, теж немає кому дати.

Уряд може протриматися довго, а може бути звільненим завтра. Ситуація, коли чиновники не знають, що на них очікує - погана. Через це Кабмін так важко було укомплектувати, і так і не вдалося. Ніхто не хоче йти на посаду, після того, як побачили, як повелися із попередниками. Як не парадоксально, продовжити діяльність цього уряду може брак бажаючих прийти на заміну", - каже Володимир Дубровський.

Джерело: Gazeta.ua

Побажав "миру" Україні та Росії: Словацький депутат у Європарламенті дістав із сумки та випустив голуба (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:41

Під час засідання Європарламенту 24 квітня депутат від ультраправої партії «Словацькі патріоти» Мирослав Радачовський випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру «усьому світу, росіянам і українцям». Про це пише The Guardian, передають ...

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...