Глава польського Інституту національної пам’яті назвав Галичину "Східною Малопольщею", В'ятрович відреагував

Керівник Інституту національної пам’яті Польщі Кароль Навроцький, коментуючи питання ексгумації жертв Волинської трагедії, назвав Галичину «Східною Малопольщею», передають Патріоти України.

В інтерв'ю виданню Interia він заявив, що польська сторона готова до переговорів, які призведуть до домовленостей, що дадуть змогу розпочати пошуково-ексгумаційні роботи. «Тому ми очікуємо, що українська влада позитивно розгляне наші заявки, щоб ми могли розпочати роботи з пошуку та ексгумації жертв геноциду на Волині та Східній Малопольщі. Ми готові до цього в будь-який момент», — сказав Навроцький.

На слова польського чиновника відреагували українські історики. Так, колишній очільник Українського інституту національної пам’яті, депутат Верховної Ради Володимир В’ятрович написав, що таким терміном Галичину називали лише в 1922—1939 роках, а причина його запровадження тоді «була виключно політичною».

«Таким чином, українську Галичину вписували в загальнопольський наратив, витирали її українськість. Звісно, робили це не лише найменуванням, а й системною політикою полонізації освіти, культури, соціальної підтримки польських переселенців», — написав В’ятрович.

Він також зазначив, що вжитий польським чиновником термін про «Малопольщу» — це не про вшанування пам’яті загиблих поляків, а про втрачені території, які так і не стали польськими.

Чим для України може обернутися вихід з Вугледара і що буде з Покровськом: У The Times дали прогноз

четвер, 3 жовтень 2024, 23:55

Втрата Вугледара збільшує тиск на українських військових в Донецькій області, які страждають від дефіциту боєприпасів та особового складу, адже суттєві ресурси спрямовані на утримання позицій в Курській області, що на території РФ. Про це пише The Time...

Естонія розглядає можливість відправлення своїх військових в Україну: Ось чим вони займатимуться

четвер, 3 жовтень 2024, 22:55

В уряді Естонії обговорювали можливість відправлення своїх військових на територію України. Ці естонські солдати перебували б на заході країни та виконували небойові завдання, передають Патріоти України. Про це розповів міністр оборони Естонії Ханно Пе...