"Глибоко шкодуємо про рішення Туреччини": Святу Софію можуть виключити зі списку ЮНЕСКО

Турецькому уряду нагадали, що подібні рішення мають прийматися після попереднього діалогу.

В ЮНЕСКО розчаровані рішенням Туреччини перетворити собор Святої Софії з музею на мечеть. Про це йдеться в комюніке організації, в якому зазначається, що таке питання вимагає попереднього повідомлення та розгляду на комітеті Всесвітньої спадщини, передають Патріоти України.

"Генеральний директор ЮНЕСКО глибоко шкодує про рішення турецької влади, прийняте без попереднього діалогу, змінити статус Святої Софії", – йдеться в заяві.

В організації раніше нагадали, що собор вписаний в список Всесвітньої спадщини як музей. "Така реєстрація тягне за собою ряд правових зобов'язань. Таким чином, держава повинна забезпечити, щоб ніякі зміни не впливали на виняткову універсальну цінність об'єкта, що знаходиться на її території", – пояснили в ЮНЕСКО.

Також напередодні представники організації заявили Reuters, що рішення про перетворення собору на мечеть може стати причиною його виключення зі списку об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

"Наша мета - зробити її найбільш сильною з усіх": Зеленський розповів, на якому етапі безпекова угода зі США

неділя, 28 квітень 2024, 22:14

Україна працює із США над текстом двосторонньої безпекової угоди. Влада хочу зробити цю угоду найбільш сильною з усіх. Про це сказав президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні у неділю, 28 квітня, передають Патріоти України. «Зараз наші...

За звʼязки з командою Навального: У РФ заарештовано журналістів AP і Reuters (фото)

неділя, 28 квітень 2024, 21:59

У Росії заарештували журналістів Сергія Кареліна і Костянтина Габова, які працювали на Reuters та Associated Press, за звинуваченнями у нібито співпраці з командою Олексія Навального. Про це повідомляє AP, передають Патріоти України. Карелін, який має ...