"Гнійник" прорвало: У Празі заарештували ще трьох чехів за підозру в участі у війні проти України на Донбасі

Чехія почала рішуче "мочити" російську агентуру й поза дипломатичної царини, з чим мирилася довгі роки

Посольство РФ в Празі тепер не єдине місце прагнень чеського правосуддя

Окружний суд Праги 23 квітня встановив запобіжний захід для трьох із п'яти обвинувачених, які, на думку слідчих, брали участь у боях на сході України на боці терористичної організації "ДНР". Затримані громадяни Чехії їздили в Україну воювати на боці проросійських сепаратистів, планували, організовували або підтримували такі поїздки. Про це повідомив прокурор Мартін Білі з Вищої прокуратури в Празі, повідомляють Патріоти України з посиланням на novinky.cz.

Постанова суду не є остаточною, обвинувачений може подати на них скаргу, яку розглядатиме міський суд Праги.

Суд відправив під варту голову "Об'єднання чехословацьких солдатів в резерві миру" Івана Кратохвілі, члена цієї асоціації Мілоша Уржецького та православного священика Пржемисла Івана Хадраву.

На думку слідчих, затримані громадяни Чехії їздили в Україну воювати на боці проросійських сепаратистів, планували, організовували або підтримували такі поїздки.

Сторона обвинувачення запропонувала узяти під варту трьох підозрюваних, оскільки вони могли втекти або діяти проти свідків, які ще не були заслухані. Обвинуваченим загрожує до 20 років в'язниці за злочин теракту, до 12 років в'язниці за злочин фінансування тероризму, а у випадку підтримки та сприяння тероризму суд може призначити максимум 15 років у тюрмі.

За даними видання iRozhlas.cz, серед затриманих була Андреа Крулішова, керівник апарату цієї ж асоціації, до квартири якої поліція прийшла з обшуками 21квітня вранці.

Крулішова нібито керувала підготовкою кількох десятків громадян Чехії, які мали поїхати на Донбас, щоб воювати за проросійських сепаратистів. Крім того, за повідомленням сайту "Маніпулятори", асоціація могла бути пов'язана безпосередньо з російськими спецслужбами, а один із її членів раніше їздив на Донбас, де нібито брав участь у боях на боці сепаратистів. Після його повернення асоціація почала збирати гроші, щоб інші люди могли їхати до зони бойових дій.

Згідно з попередніми висновками правоохоронців, керівництво асоціації на чолі з Кратохвілі організувало "військові дні" для дітей початкової школи в Чехії.

"Об'єднання чехословацьких солдатів в резерві миру" також проводила військові навчання, в яких проводилися тренування з усією "дозволеною законом зброєю та копіями". Членів асоціації об'єднує гостра критика НАТО, яку представник Контрольної комісії асоціації назвав терористичною організацією.

Серед заарештованих також православний священик з чітко вираженою проросійською орієнтацією Пржемисл Іван Хадрава, якому довірили духовне управління селом при церкві Святого Вацлава у Літомержицях.

Нагадаємо, раніше співробітники Служби безпеки України провели контрдиверсійні заходи у Волноваському районі Донецької області. В рамках операції було викрито 10 бойовиків "ДНР", виявлено схрон з мінами та встановлено двох організаторів псевдореферендуму 2014 року.


Дуже потрібно "м'ясо": Окупанти в Маріуполі ловлять мігрантів, їх можуть кинути на війну проти України, - Андрющенко

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:50

У тимчасово окупованому Маріуполі відбуваються масові рейди проти мігрантів. Так, загарбники виловлюють на вулицях міста людей азійської зовнішності, завантажують у вантажівки та доставляють до військкоматів, передають Патріоти України. Надалі окупанти...

МЗС обмежило надання консульських послуг: У "Слузі народу" виступили з заявою

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:23

Дії Міністерства закордонних справ щодо призупинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку за кордоном є надзвичайним заходом, поки закон про мобілізацію не набрав чинності. Адже можуть виникати кризові ситуації, зокрема, в оновленні до...