Гогілашвілі розповів про своє російське громадянство

Звільнений нещодавно з посади заступника міністра внутрішніх справ Олександр Гогілашвілі заперечує, що має російське громадянство. Про це Гогілашвілі розповів в інтерв’ю "Бабелю".

"Я не громадянин Росії, я колишній громадянин Росії. Нема у мене російського громадянства. Я не маю ні російського паспорта, ні російського громадянства. У мене є український паспорт, український закордонний паспорт, а російського я не маю. Це мій вибір. Моя громадянська позиція", — заявив він.

Зазначає, що приїхав до України, бо його "запросили на роботу", маючи російський паспорт. І переконує, що після цього з 2015 року він звертався до посольства Росії щодо виходу із громадянства, а український паспорт отримав вже у 2019 році.

Відповідаючи на питання про те, чи охороняють його офіцери ГУР, ексзаступник міністра відповів негативно. За його словами, співробітники розвідки супроводжували його під час поїздки до зони бойових дій на сході України, бо проводилася спецоперація.

"Мене супроводжували ці працівники. Мене не охороняли – ми їхали разом. А я їжджу, так, броньованим автомобілем", – сказав Гогілашвілі, та зазначив, що у відрядження до зони ООС він їздив на автомобілях, які перебувають на балансі МВС.

Скандал навколо тепер уже колишнього заступника міністра МВС України - Олександра Гогілашвілі може мати серйозніші наслідки, ніж "вагнергейт", він показав цілий нарив проблем у владі.

Про це повідомив професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань на у фейсбуці, посилаючись на свій коментар "Телеграфу".

"Думаю, скандал навколо тепер уже колишнього заступника міністра МВС України – Олександра Гогілашвілі може мати серйозніші наслідки, ніж "вагнергейт".

Тому що він показує, що організація влади довкола Зеленського прогнила. Те, що ми знали частково і раніше, підтверджується. Немає жодної системи контролю над набором кадрів. І жодної системи безпеки щодо того, хто оточує Зеленського. Немає контррозвідувальної діяльності. І це створює потенційні умови проникнення російських "кротів"", - сказав він.

Також він зазначив, що стосовно "вагнергейту" були якісь неясності: "Можна сперечатися – що було обґрунтовано з боку Офісу президента, що ні. Можливо, верховний головнокомандувач (як постійно наголошує Зеленський) мав право ухвалити політичне рішення згорнути спецоперацію. І у ОП могли навіть не коментувати все, що мало до неї відношення. Сказати: йде війна, ми нічого не коментуємо щодо спецоперацій. Але скандал розкрутився передусім тому, що влада почала брехати".

"У цьому залишаються ті чи інші недомовлені, незрозумілі моменти. Але тепер уже президент посилається на таємність, що про це не кажуть. Хоч так слід робити спочатку.

А те, що сталося з Гогілашвілі – розкрився цілий нарив. І він не єдиний.

Початок я бачу у ситуації з Шефіром, першим помічником президента. Він відмовляється подавати декларацію на тій підставі, що не є державним чиновником. Але, вибачте, адже він перший помічник президента! Але виявляється, що формально продовжує працювати у бізнесі. І виникає низка питань. Як ця людина, яка офіційно не є держчиновником, може мати доступ до секретів найвищого рівня? Як він може контролювати коло осіб, які йдуть на прийом до глави держави?

Далі. На якій підставі коментарі від імені Офісу президента дає Подоляк – радник голови ОП, який також позаштатний співробітник. Такого не було раніше. Щоб коментарі позаштатних працівників розглядалися як офіційні повідомлення від імені Офісу Президента.

І, нарешті, Гогілашвілі. Людина, судячи з відео, які стали надбанням громадськості, повністю неадекватна, "бик", "чорт", опиняється на посаді заступника голови МВС. І зараз, після скандалу на блокпосту, розкривається ціла низка моментів. Що він мав активні контакти у російському політикумі, російське громадянство. Та ще й є чоловіком помічниці президента України (Левченко Марії. - Ред.), яка є присутньою на важливих заходах.

Більше того – виявилося, що вона не є штатним співробітником ОП. Теж отримує гроші у "Кварталі"", - зауважив Гарань.

Політолог зауважив, що за таких обставин, про яку систему безпеки тут може йтися: ""Виявляється, що на найвищих рівнях працюють люди, які отримують гроші у бізнесі, не подають декларації, і невідомо, чи проходять спецперевірку".

"Ситуація з Гогілашвілі довела, що за Зеленського було підірвано всю систему підбору кадрів, систему держбезпеки на найвищому рівні.

Тут не можна все списати, як у випадку зі зривом спецоперації з вагнерівців, деякі на політичні рішення, доцільність, недоцільність. Ми бачимо порушення закону, порушення державної безпеки.

Я не знаю, як на це відреагує громадська думка, рейтинги, які так турбують Офіс президента. Але з точки зору порушення закону це відкриває скриньку Пандори", - резюмував Гарань.

Нагадаємо, що заступник міністра внутрішніх справ Олександр Гогілашвілі влаштував "розборки" з поліцейськими на блокпосту в Краматорську.

Після цього глава МВС Денис Монастирський заявив, що ініціюватиме дисциплінарне провадження щодо дій Гогілашвілі. На цей час його також буде відсторонено від посади.

Гогілашвілі вибачився за "надмірну емоційність" під час нападу на поліцейського та нецензурну лексику.

Цинізму не позичати: У прикордонні Чернігівщини окупанти атакували водія автомобіля, який привіз хліб у магазин

четвер, 18 квітень 2024, 18:56

Вдень 18 квітня російські терористи обстріляли водія автомобіля, який привіз хліб у магазин. Внаслідок воєнного злочину чоловік 1994 року народження отримав контузію. Війська РФ вдарили по цивільному транспортному засобу в Новгород-Сіверському районі. ...

У Росії розробили секретний документ із планом, як послабити західних противників, зокрема США

четвер, 18 квітень 2024, 18:44

Міністерство закордонних справ країни-агресора Росії розробляє плани, щоб спробувати послабити своїх західних противників, включно зі США, і використати війну в Україні для створення нового глобального устрою. Про це 17 квітня пише The Washington Post ...