Голова МЗС розповів, чи дозволить множинне громадянство ухилянтам легально залишити Україну

Критики законопроекту наголошують на невчасності його запровадження і підозрюють українські "недоеліти" в лобіюванні під благим приводом "шкурного інтересу", щоб легально захиститись іноземним паспортом від кримінальних справ за те що наробили в Україні

Множинне громадянство не дозволятиме військовозобов'язаним українцям виїхати за кордон під час воєнного стану. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі інформаційного телемарафону, відповідаючи на питання, чи зможуть люди скористатися цим у разі ухвалення закону.

"Ні, ці питання також врегульовані. Людина має свій обов'язок служіння і захисту Батьківщини, він передбачений Конституцією України. Все це теж регламентовано: і виконання військового обов'язку, і фінансові зобов'язання перед державою", - зазначив міністр.

При цьому правовий механізм протидії перетину кордону власника іноземного паспорту високопосадовець не пояснив. Адже це наражає на конфлікту з іншими країнами, права чиїх громадян таким чином утискаються. Колізія норм подвійного громадянства може призвести до правового хаосу в умовах війни

Що відомо про закон про множинне громадянство:

Напередодні президент Володимир Зеленський повідомив, що вніс у Верховну Раду законопроект про множинне громадянство.

Він зазначив, що це дозволить мати громадянство рідної країни всім етнічним українцям та їхнім нащадкам із різних країн світу, окрім Російської Федерації. Також громадянство України зможуть отримати іноземці, які долучилися до боротьби у війні з російськими загарбницькими військами.

Згодом народний депутат України Ярослав Железняк зазачив, що ініціатива Зеленського зареєстрована у Раді вже чотири роки.

Нагадаємо, що у 2020 році Верховна Рада відклала обговорення президентського законопроєкту про громадянство через те, що парламентські експерти дійшли висновку про неможливість розв'язувати цю проблему лише на законодавчому рівні без внесення змін до Конституції.

У грудні 2021 року президент України Володимир Зеленський подав до парламенту законопроєкт про множинне громадянство. Однак до сьогодні жодних зрушень у цьому питанні не було. Як свідчили дані опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва того ж року, 48% українців не підтримували ідею запровадження подвійного та множинного громадянства.

Варто також відзначити, що українські політики мають сталу традицію обзаводитись паспортами держав, що визнають подвійне громадянство і не видають своїх громадян за судовими рішеннями інших держав. Практично всі високопосадовці режиму Януковича таким чином легалізувалися в Росії, Ізраїлі, Кіпрі тощо. У випадку прийняття закону Зеленського, наявність іноземного паспорта у топ-корупціонерів перестане бути злочином в Україні, натомість стане легальним засобом для втечі і уникання кримінального переслідування.


Логічний крок: Зеленський звільнив начальника УДО, чиї підлеглі готували замах на президента

четвер, 9 травень 2024, 20:27

Президент Володимир Зеленський звільнив Сергія Рудя з посади начальника Управління державної охорони України. Про це йдеться в указі глави держави №317/2024 від 9 травня, передають Патріоти України.

"Українці є дешевим інструментом США": Харківського блогера затримали за підтримку Росії (фото)

четвер, 9 травень 2024, 19:29

У Харкові викрили і затримали 24-річного проросійського агітатора. Безробітний чоловік створив анонімний YouTube-канал, підписниками якого були у більшості боти, та вихваляв там тоталітарний режим Радянського союзу, популяризував комуністичну символіку...