"Голуб миру" Орбан прибув до Москви для зустрічі з Путіним. ЄС прокоментував місію угорського прем'єра до держави-агресорки

Віктор Орбан їде до Росії

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан разом із членами партії "Фідес" під час виборів до Європарламенту в Будапешті, 9 червня 2024 року.

Літак, що належить прем'єр-міністру Угорщини Віктору Орбану, 5 липня прилетів до Москви. Орбан має зустрітися з лідером Кремля Володимиром Путіним. Євросоюз наголосив, що Орбан не представляє ЄС цим візитом.

Про приземлення літака в російському аеропорту "Внуково" повідомили російські "РИА Новости" з посиланням на пресслужбу угорського прем'єра.

За даними американської компанії з відстеження польотів FlightAware, літак із Будапештського міжнародного аеропорту імені Ференца Ліста сів у московському "Внуково" о 12:10 за місцевим часом.

Угорське інформагентство МТІ підтвердило, що Орбан проведе зустріч з очільником Росії Володимиром Путіним.

Орбан про свої плани щодо поїздки

Напередодні Орбан в інтерв’ю Radio Kossuth не підтверджував візит до Москви.

"Наступний крок є наступний крок. Ви повинні говорити про це, коли це сталося. Оскільки це делікатні та чутливі речі, про них слід говорити, коли людина вже зробила це", — сказав політик.

Орбан нагадав, що, згідно із законодавством, Угорщина навіть як голова в Раді ЄС не має мандату на будь-які мирні перемовини. Але прем'єр підкреслив, що "якщо ми просто сидимо в Брюсселі, ми не можемо наблизитися до миру".

"Навіть якщо країна, що головує в ЄС (з 1 липня по 31 грудня 2024 року,- ред.), не має повноважень вести переговори від імені ЄС, ми не можемо сидіти склавши руки та чекати, поки війна чудесним чином закінчиться. Ми будемо важливим інструментом у здійсненні перших кроків до миру. Ось у чому полягає наша миротворча місія", — додав політик.

Реакція ЄС

Високий представник ЄС Жозеп Боррель прокоментував візит Орбана до Москви: ця поїздка відбувається суто в межах двосторонніх відносин між Угорщиною та Росією.

"Прем'єр-міністр Орбан не отримав жодного мандату від Ради ЄС на візит до Москви. Позиція ЄС щодо агресивної війни Росії проти України відображена у багатьох висновках Європейської Ради. Ця позиція виключає офіційні контакти між ЄС та президентом Путіним. Таким чином, прем'єр-міністр Угорщини не представляє ЄС у жодній формі", — ідеться в заяві ЄС.

Дуже бояться правди? Росія на законодавчому рівні забороняє книги з історії України

понеділок, 8 липень 2024, 12:56

Голова Запорізької ОВА Іван Федоров заявив, що Росія на законодавчому рівні забороняє книги про українську історію та будь-які видання, у яких розповідають правду про незалежність України. Про це він повідомив у Telegram, передають Патріоти України. Фе...

Наздогнала карма? В Ірані затонув фрегат Sahand - один із найсучасніших кораблів ВМС

понеділок, 8 липень 2024, 12:38

У неділю, 7 липня, один з найсучасніших кораблів військово-морських сил Ірану фрегат Sahand затонув за невідомих обставин в іранському порту Бендер-Аббас Про це повідомляє Naval News, передають Патріоти України. Зазначається, що іранський легкий фрегат...