Гонтарева закликала МВФ забрати в України транш. У СБУ миттєво відреагували на заяву

За словами екс-очільниці НБУ, заяви МВФ і країн G7 про незалежність Національного банку перетворилися на «красиві гасла, які не мають реального впливу».

Валерія Гонтарева. Фото: РБК.

Колишня очільниця Нацбанку Валерія Гонтарева заявила, що МВФ повинен забрати в України перший транш допомоги. Про це вона повідомила в інтерв’ю виданню Central Banking, коментуючи відставку глави НБУ Якова Смолія, передають Патріоти України.

«Цей транш виплатили в межах угоди, у якій йшлося про незалежність центрального банку та економічні реформи. Якщо ж ці умови більше не чинні, то МВФ має сказати, аби Україна повернула отриману допомогу назад», — заявила Гонтарева.

За словами екс-очільниці НБУ, заяви МВФ і країн G7 про незалежність Національного банку перетворилися на «красиві гасла, які не мають реального впливу».

«Коли голова центрального банку йде у відставку, то не достатньо просто проголошувати заяви. Для того, аби зберегти результати пророблених нами реформ, МВФ має заявити, що не буде платити Україні подальших траншів в межах нового кредиту, якщо Зеленський не призначить нового голову НБУ, який зберігатиме результати реформ», — зазначила Гонтарева.

Служба безпеки України відреагувала на заяву Гонтаревої.

“Служба безпеки України поважає право кожного громадянина на свободу висловлювань, однак вважає неприпустимим оголошення заяв, які можуть нанести шкоду національній безпеці держави, зокрема, в фінансово-економічній сфері та негативно вплинути на ситуацію в країні”, – йдеться в повідомленні спецслужби.

В СБУ також закликали всіх колишніх чиновників утриматися від подібних неоднозначних коментарів і дбати про національні інтереси України, “а не сіяти панічні настрої серед населення та розхитувати економічну стабільність держави”.

Грабуть все: З Донеччини окупанти вивозять промислове обладнання під виглядом металобрухту

середа, 17 квітень 2024, 0:55

За даними національного спротиву, російські загарбники під виглядом металобрухту вивозять з окупованих територій Донецької області у Росію обладнання промислових підприємств, передають Патріоти України. Дослівно: "Чергова хвиля аудиту промислових підпр...

Президент Казахстану втер носа Путіну в ситуації з рекордним паводком

вівторок, 16 квітень 2024, 23:28

Глава Казахстану Касим-Жомарт Токаєв прибув з робочою поїздкою у Північно-Казахстанську область. Він здійснив обліт Кизилжарського району, околиць Петропавловська та Сергіївського водохранилища – територій, які потерпають від весняної повені. Натомість...