Горе європейським скнарам: National Interest підрахував шанси НАТО у війні з Росією за Польщу та Прибалтику без участі США

Поки європопулісти трясуться над кожним євро, не витримуючи оборонні бюджети на затверджених показниках ВВП для держав-учасниць Альянсу, лише "американська парасолька" є головним стримувальним фактором для агресії московської недонадімперії

Що сталося б, якби США вийшли з НАТО? Міжнародний інститут стратегічних досліджень оцінив кілька сценаріїв війни альянсу включно з Канадою проти Росії, але без підтримки Америки, передають Патріоти України.

Як пише National Interest, за легендою одного з них російська армія у 2021 році окупує Литву і частину Польщу по сусідству з Калінінградською областю. Враховуючи, що у Варшави й Вільнюса є членство в НАТО, вони звернуться до союзників по допомогу відповідно до статті 5 статуту альянсу. Атака проти одного з членів повинна розглядатися як атака проти всіх. Тож союзники без США мобілізують сили для того, щоб змусити Росію забратися з окупованих територій.

Однак, така наступальна операція, на думку експертів, зіштовхнулася б з низкою серйозних проблем. Простіше кажучи, НАТО буде важко зібрати велику військову силу й адекватної її підтримувати.

Наразі у НАТО є дивізія швидкого реагування. Існують також плани розширити її до розмірів корпусу. Однак, на думку експертів, обидві ці структури «не зможуть ефективно накопичити сили», які були б потрібні для втілення сценарію відповіді. Приміром, щоб вступити в бій з російськими військами з підтримкою танків, наступальні сили НАТО повинні будуть складатися з механізованих бригад з сучасними танками й БМП. Щоб перемогти росіян, союзникам потрібно буде досягти пропорції сил два до одного. А отже знадобиться чотири корпуси швидкого реагування, а не один, як планується.

Разом з тим, в разі російського вторгнення в одну з країн Балтії без армії США і якщо допустити, що Польща вже зазнала серйозних втрат, «решта європейських членів НАТО і Канада будуть мати лише 20 бригад, які відповідають необхідним критеріям для бою».

«Близько третини від загальної кількості формувань забезпечена легкими колісними бронемашинами. Зважаючи на це, в середньому 50% цих формувань будуть придатні для розгортання в межах 90 днів. Загальна сила, доступна НАТО, буде еквівалентом одного корпусу. Схожим чином, наразі у союзників недостатня кількість сучасних систем артилерії, зокрема далекого радіусу дії. Значне збільшення розмірів обох сил буде необхідне для адекватної відповідності вимогам, так само як і збільшення загальної чисельності сил і покращення озброєння чинних європейських бронетанкових бригад. Також знадобиться суттєве підвищення рівня бойової готовності», - йдеться у висновках Міжнародного інституту стратегічних досліджень.

Наземним військам буде потрібне прикриття від атак російської авіації. Крім того, у Москви є великий арсенал балістичних і крилатих ракет, які можуть вдарити по базах ВПС НАТО, а також по ланцюгу забезпечення. «Обмежена кількість доступної ВПС і протиракетної оборони допоможе ефективно покрити лише авіаційні бази НАТО на передовій. Однак, її не вистачить для захисту наземного компонента як такого чи для захисту критичної військової інфраструктури, зокрема, польових штаб-квартир і логістичних центрів», - вважають експерти.

ВМС НАТО буде також важко діяти в насичених ракетами регіонах Балтійського, Чорного і Середземного морів. Союзникам бракує ефективних безпілотників і систем розвідки. Крім того, багато країн НАТО мають в запасах набоїв і боєприпасів лише на кілька днів ведення війни. Особливо це стосується арсеналів високоточних бомб. Їх альянсу бракувало під час обмеженого удару з повітря по Лівії у 2011 році.

На додачу до всього вартість закупки необхідного обладнання і забезпечення необхідної кількості персоналу для перемоги над Росією в Балтії буде сягати 357 мільярдів доларів. Однак, незамінність США для НАТО виходить за межі суто фінансових розрахунків. Хоч в деяких сферах теоретично європейська частина альянсу може перерозподілити власні ресурси, в інших їм просто потрібна допомога Америки. «Деякі можливості, які зараз забезпечують США, такі як логістика і підтримка наземних військ, можна досить прямолінійно і дешево замінити. Однак, інші завдання, які виконують США, майже унікальні. І буде надзвичайно важко замінити їх європейськими зусиллями», - вважають експерти.

Окупанти вдарили ракетами по житловому комплексу у центрі Харкова

середа, 24 квітень 2024, 11:44

Близько 00:30 24 квітня російська армія завдала ракетних ударів по Шевченківському району Харкова. Було зафіксовано влучання двох ракет на територію житлового комплексу, повідомляють Патріоти України. "Пошкоджено три багатоповерхівки, щонайменше 33 при...

"Навіть такою малою кількістю": Згурець назвав пріоритетні цілі для застосування ATACMS

середа, 24 квітень 2024, 11:24

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець зазначив, що пріоритетними цілями для застосування ATACMS дальністю 300 км є ворожі командні пункти й бази зберігання боєприпасів. Про це він сказав в етері телеканалу "Еспрес...