Ставки ростуть: "Гра навколо "Північного потоку-2" тільки починається", - Портников

"Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук привітав імплементацію німецьким парламентом Газової директиви Європейського союзу", - пише у своєму блозі Віталій Портников, передають Патріоти України, і продовжує:

"У той же час німецькі медіа - зокрема, авторитетна ділова газета Handelsblatt, стверджують, що поправки, які були ухвалені Бундестагом, навпаки, спрощують закінчення будівництва і роботу газопроводу "Північний потік-2".

Хто ж правий у цих взаємовиключних оцінках? Диявол, як це зазвичай і буває в енергетичних питаннях, ховається в деталях. Після спроби німецьких парламентарів внести в законодавство уточнення, які фактично дезавуювали б підпадання "Північного потоку-2" під нові директиви ЄС, в Берлін вирушила представницька українська делегація. Вона і отримала запевнення, що ніяких винятків для газопроводів, які вводяться в дію вже після дати, зазначеної в Енергетичній хартії, робитися не буде. І це насправді так, прихильність до дат у німецькому законодавстві збережено. Однак уряд країни отримав право робити конкретні винятки для газопроводів в тому випадку, якщо це відповідає інтересам Німеччини і не порушує енергетичної конкуренції в Європі.

Український інтерес полягає в тому, щоб "Північний потік-2" не був заповнений російським газом повністю, щоб зберігався не вибір, а необхідність транзиту по українській ГТС. Російський інтерес - щоб такої можливості не було. Німецьке рішення не виключає можливості стовідсоткової заповненості "Північного потоку-2" російським газом в разі, якщо таким буде рішення уряду ФРН і згода Єврокомісії.

Якби німецьких поправок до Хартії не було б, можна було б говорити про успіх. Зараз залишається тільки констатувати, що ми ледь уникли поразки. Втім, перша, найбільш небезпечна для України редакція німецьких змін до Енергетичної хартії, не витримувала ніякої критики і була б забракована Єврокомісією. А ось нинішні зміни дозволяють прихильникам "Північного потоку-2" розраховувати, що німецький уряд зробить виняток для трубопроводу і відстоїть свою позицію перед Єврокомісією. Український уряд, в свою чергу, сподівається, що виключення зроблено не буде.

Однак гра навколо майбутнього "Північного потоку-2" і української ГТС тільки починається - і немає ніяких гарантій, що Україна виявиться переможцем в цій грі".

Джерело: Еспресо.ТV

Мінус один: Нацгвардійці влучним ударом знищили російський комплекс спостереження "Муром" (відео)

вівторок, 19 березень 2024, 10:55

Бійці Національної гвардії України знищили російський комплекс дальнього відеотепловізійного спостереження "Муром", передають Патріоти України. "Якісна робота з виявлення і ураження від аеророзвідників 11 бригади імені Михайла Грушевського. Знищено ще ...

Поки не конфіскація: Україна отримає дохід від активів РФ, але є нюанс

вівторок, 19 березень 2024, 10:47

ЄС розробив законопроєкт про спрямування прибутків російського центрального банку в Україну. Пропозиція передбачає, що Україна почне отримувати кошти з липня. Кошти підуть на постачання зброї, розвиток оборонної промисловості. Про це повідомляє Bloombe...