Гра з вогнем: "Повернення до Київського патріархату - це втрата томосу": Епіфаній прокоментував заяву Філарета про відновлення УПЦ КП

Ніхто не зможе позбавити канонічну православну автокефальну церкву Томасу, крім самих українців

Очільник Православної церкви України Епіфаній прокоментував намір патріарха Філарета знову повернуться до УПЦ КП і його заяву про те, що Київський патріархат досі дійсний. В інтерв’ю LB.ua Епіфаній сказав, що повернення до КП загрожує втратою Томосу, зазначають Патріоти України.

«Говорити про те, що зараз, всупереч ухвалам Помісного собору УПЦ КП і Об’єднавчого Собору 15 грудня 2018 року надалі структурно існує Київський патріархат – неправильно. Це неправильно і фактично, і тим паче юридично», – пояснив голова ПЦУ.

Він зазначив, що бажання Філарета, щоб Київський патріархат продовжував існувати у такому ж вигляді, як і до об’єднавчого Собору, може розколоти Помісну Церкву.

«Сьогодні повернення до попередньої структури Київського патріархату означає повернення назад, в ізоляцію, втрату Томосу і всіх здобутків церковної незалежності», – наголосив Епіфаній.

Він додав, ПЦУ не відмовляється від того, що Українська православна церква має в майбутньому мати статус патріархату.

«Але порушувати це питання перед Вселенським Патріархом буде можливим тоді, коли у Помісній Церкві об’єднається якщо не все українське православ’я, то його переважна більшість», – підсумував предстоятель ПЦУ.

Як повідомлялося раніше, в українській церкві спалахнув скандал через заяву патріарха Філарета про те, що УПЦ КП існує і після об’єднання українських церков у ПЦУ.

Побажав "миру" Україні та Росії: Словацький депутат у Європарламенті дістав із сумки та випустив голуба (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:41

Під час засідання Європарламенту 24 квітня депутат від ультраправої партії «Словацькі патріоти» Мирослав Радачовський випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру «усьому світу, росіянам і українцям». Про це пише The Guardian, передають ...

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...