Грізний винищувач 6-го покоління: Dassault та Airbus розблокували проєкт FCAS

Винищувач 6-го покоління: Dassault та Airbus розблокували проєкт FCASЄвропейські авіагіганти Airbus та Dassault змогли подолати розбіжності щодо повноважень у проєкті створення майбутнього бойового літака за програмою FCAS (Future Combat Air System). 2 квітня 2021 року компанії домовилися продовжити спільну роботу. Про це Мілітарний доповідає з посиланням на Infodefensa, передають Патріоти України.

Раніше між компаніями виник конфлікт через позицію директора Dassault Aviation Еріка Траппіє. У березні він заявив, що вважає, що Airbus має 2/3 акцій в проєкті, бо представляє Німеччину та Іспанію, тоді як він лише Францію. Траппіє заявив, що має “план Б”.

Таким чином ситуація почала нагадувати історію 40-річної давнини, коли європейські країни почали спільно розробляти новий винищувач 4-го покоління, але Франція вийшла з програми і створила власний літак Rafale.

Airbus заявив, що не бачить жодного життєздатного “плану Б”, тож сторони домовилися продовжити роботу. Згідно з початковими планами демонстратор технологій має бути побудований до 2026-го року.

З боку Іспанії до консорціуму приєднала компанія Indra.

Ведуться переговори про залучення в проєкт євпропейських виробників двигунів: французького Safran, німецького MTU Aero та іспанського ITP (дочка Rolls Royce). Саме питання двигуна стане наступним полем для пошуку компромісу.

Dassault прагне, щоб у прототипі застосовували модифікований M88 (двигун, що встановлюється на Rafale). Інші компанії наполягають на Eurojet, який стоїть на Eurofighter Typhoon.

У проекті також беруть участь компанії Thales, Hensoldt та MBDA.

Вартість проєкту станом на тепер аналітиками оцінюється на рівні 50-80 млрд євро.

Новий літак має замінити Rafale та Eurofighter між 2035 і 2040 роками.

Infodefensa пише, що експерти прогнозують злиття програми FCAS з іншою європейською аналогічною програмою Tempest (Великобританія, Італія, Швеція). Вони вважають недоцільним створення в Європі двох однакових програм і шкідливим для майбутніх експортних перспектив.

Заява людини чиї слова, доведено, на вагу золота: "Незабаром європейські компанії вироблятимуть необхідну для України кількість боєприпасів", - президент Чехії Павел

вівторок, 19 березень 2024, 8:38

Європейські компанії незабаром будуть спроможні виробляти необхідну кількість боєприпасів, як для себе, так і для України. Про це заявив президент Чехії Петр Павел, інформує Радіо Свобода. "Виробництво необхідної кількості снарядів потребує часу. Це ви...

Все не так погано як декому здається: Голова Комітету збройних сил Сенату США спрогнозували термін контрнаступу ЗСУ

вівторок, 19 березень 2024, 8:14

США наразі вважають, що впродовж найближчих місяців і до кінця 2024 року українські військові відтіснятимуть росіян, а наступного року перейдуть у наступ і встановлять вогневий контроль над Кримом. Але для цього потрібна допомога США. Додаткове фінансу...