Громадяни Словаччини, після відмови уряду Фіцо підтримати ініціативу Чехії, зібрали понад 2 млн євро на снаряди для України

Жителі Словаччини зібрали понад два мільйони євро на купівлю снарядів для України, після того, як влада країни відмовилася підтримати ініціативу Чехії зі збору коштів та пошуку боєприпасів для Києва.

Суму зібрали менш ніж за дві доби. У кампанії, яка проходить під гаслом "Якщо уряд не може – зможемо ми", взяли участь понад 32 тисячі людей, передає "Медуза".

Збір коштів допоміг запустити 99-річний Отто Шимко, який брав участь у словацькому повстанні проти нацистів у 1944 році та пережив Голокост. "Ми маємо викинути Путіна з України. Ми маємо завдати йому поразки, — заявив він журналістам. - Я пережив Другу світову війну. Я воював під час цієї війни. І скажу вам: сенсу у переговорах із Гітлером не було. І з Путіним немає сенсу говорити".

Зузанна Іжакова з ініціативи "Світ для України", яка співпрацює з чеським фондом допомоги Україні, зазначила, що організатори збору приємно вражені тим, наскільки великою стала підтримка словаків. "Це ознака опору словаків внутрішній та зовнішній політиці Роберта Фіцо", - вважає вона.

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо поки що ніяк не коментував успіх цієї ініціативи. Міністр оборони країни Роберт Каліняк заявив, що Словаччина – демократична країна та її мешканці можуть робити, що хочуть. Уряд, за його словами, замість військової допомоги надаватиме Києву іншу допомогу, наприклад, з розмінуванням.

Нагадаємо, що партія Роберта Фіцо "Курс - соціальна демократія" перемогла на парламентських виборах, що відбулися в Словаччині 30 вересня 2023 року. Після цього уряд Словаччини заявив, що зупиняє відправку військової допомоги Україні. До ініціативи Чехії щодо пошуку снарядів для України по всьому світу та збору коштів приєдналися 20 країн. Влада Словаччини відмовилася в цьому брати участь.

"Коли ми спостерігаємо певні скупчення людей": У Генштабі дали поради українцям, які стоять у чергах до ТЦК

п’ятниця, 3 травень 2024, 10:50

Аби не стояти в чергах до ТЦК та СП, варто спланувати свій візит не в час пік, адже військкомати зараз переведені на цілодобову роботу. Окрім того, від 18 травня можна буде оновити свої дані ще й через електронний кабінет призовника та у ЦНАП. Про це п...

Ворог прискорює наступ: У The Hill оцінили, скільки території може втратити Україна

п’ятниця, 3 травень 2024, 10:45

Росія активізує всю свою міць, щоб максимально використати вікно можливостей, що залишилося, і домогтися будь-яких успіхів на фронті, доки нова зброя від США для України ще не прибула на поле бою. Про це пише видання The Hill, передають Патріоти Украї...