Гроші теж пообіцяв: Китай зробив цікаву пропозицію Казахстану і ще чотирьом пострадянським країнам

У п'ятницю, 19 травня, голова КНР Сі Цзіньпін на зустрічі з лідерами Казахстану, Таджикистану, Киргизстану, Туркменістану та Узбекистану запропонував розширити співпрацю, зокрема в оборонній сфері. Про це повідомляє державне китайське агентство "Сіньхуа", передають Патріоти України.

Перший в історії очний саміт “Китай -Центральна Азія”, який отримав назву С5, відбувся в Сіані - давній китайській столиці, звідки колись брав початок знаменитий "шовковий шлях". За підсумками переговорів Сі заявив про готовність Китаю "зміцнити оборону" центральноазіатських республік, підвищити їх можливості щодо безпеки, щоб "забезпечити мир у регіоні".

Він також повідомив про плани виділити 26 млрд юанів ($3,6 млрд) у вигляді фінансової підтримки та "безоплатної допомоги", не уточнюючи, на що саме будуть спрямовані ці кошти.

Китай також пропонує створити китайсько-центральноазіатське партнерство в галузі енергетичного розвитку, прискоривши будівництво лінії D газопроводу Китай - Центральна Азія, збільшити торгівлю нафтою і газом і взагалі - “розвивати енергетичну співпрацю по всьому виробничому ланцюжку та активізувати взаємодію в галузі нової енергетики та мирного використання атомної енергії”.

Потрібно зауважити, що такі пропозиції КНР послаблять вплив Москви у Центральній Азії. Зрештою, самі пострадянські азіатські країни, які раніше перебували в орбіті Кремля, прагнуть віддалитися від Росії, яка стала “токсичною” через війну в Україні та санкції Заходу.

Нова військова допомога від Німеччини для України: "Улюблені подарунки" для окупантів

четвер, 9 травень 2024, 22:41

Німеччина спільно зі Сполученими Штатами Америки передасть Україні додаткові системи залпового вогню HIMARS. Про це заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус під час спілкування з журналістами, передають Патріоти України. "Спільно з американцями...

"Це складна історія": 10-річна дівчинка запитала Туска, чому НАТО не відправить війська в Україну

четвер, 9 травень 2024, 22:15

Північноатлантичний Альянс не хоче відправляти свої війська в Україну, бо вважає, що це може призвести до ядерної війни. Про це сказав прем'єр-міністра країни Дональд Туск у розмові з 10-річною дівчинкою. Дитина запитала у нього, чи не можна відправити...