Гроші у Путіна закінчуються, Фонд національного добробуту вже проїли. Експерт пояснив, що відбувається з головною фінансовою заначкою Кремля і як диктатор клянчить кошти де тільки може

Російський диктатор шукає гроші по всьому світу, зокрема й в Китаї (Фото:Reuters)

Гроші в російському Фонді національного добробуту (ФНД), який планувався як частина механізму пенсійного забезпечення громадян РФ, а на ділі дає змогу диктатору Путіну затикати дірки в держбюджеті, стрімко закінчуються. Про це в інтерв'ю NV розповів російський економіст Ігор Ліпсіц, який проживає в Литві.

Експерт пояснив, що у ФНД, виходячи зі статистики російського мінфіну, на початок року було близько 5 трлн рублів ($54 млрд). При цьому з нього тільки останнім часом вилучили близько 700 млрд рублів ($7 млрд).

Також Ліпсіц уточнив, що насправді у ФНД має суттєво менше 4,3 трлн. ліквідних коштів. Адже він містить два види активів.

Перший — це фізичне золото, яке належить мінфіну. При цьому російське золото — такий товар, який продати важко, оскільки воно перебуває під санкціями. А якщо його виставляти на торги у великих обсягах, то буде дуже великий дисконт. Тому на ділі це золото продається лише мінфіном РФ російському ж Центробанку, який потім випускає гроші під це золото і ті йдуть в обіг.

«Що робить Мінфін, коли оцінює ФНД? Він оцінює це золото за світовою ціною. Хоча цю ціну отримати не можна, це вже дуже сильно завищена величина ФНБ», — пояснив Ліпсіц.

Тому у ФНД залишається лише другий актив — китайські юані, нічого іншого у фонді більше немає. Але і з валютою Піднебесної незабаром можуть виникнути проблеми, вважає економіст. Пекін стоїть на порозі того, щоб запустити механізм девальвації юаня — до цього його підштовхує внутрішня економічна ситуація. А якщо трапиться девальвація, скоротиться і рублева оцінка ФНД.

«Тому якщо його [ФНД] витрачатимуть так, як на початку цього року, то до кінця року фонд просто зникне», — запевняє Ліпсіц.

Можна рятувати сотні, якщо не тисячі життів на місяць: Україна запустила в серійне виробництво робота Ratel Н для евакуації поранених з поля бою

субота, 27 липень 2024, 15:00

Робот Ratel Н розробки Brave1 може транспортувати одразу двох поранених, він уже пройшов польові випробування та запущений у серійне виробництво. Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передають Патріоти України. "Ratel Н розро...

Шалені підйомні вже не ваблять потенційних 200-х: Росія має серйозні проблеми з набором нових контрактників - ГУР

субота, 27 липень 2024, 14:15

Росія нині має серйозні труднощі з виконанням плану набору нових контрактників. Про це заявив речник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону Єдині новини, передають Патріоти України. Таким чином розвідник про...