І хай скрепи казяться: Порошенко підписав закон про українську мову (відео)

У середу, 15 травня, президент України Петро Порошенко підписав закон №5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної", повідомляють Патріоти України.

Підписання документа відбулося в урочистій обстановці за участю відомих політиків і діячів культури, повідомляє прес-служба глави держави.

"Наголошую, що цей закон аж ніяк не зачіпає жодної мови нацменшин, які проживають в Україні. Я пишаюся тим, що вдалося без тиску чи примусу зробити за останні 5 років так, щоб це законодавче врегулювання нікого не утискало", - додав Порошенко.

На думку Порошенка, українцям дали право слухати українські пісні, дивитися українські фільми та читати українські книги, і люди прагнуть це робити.

"Ми намагалися врахувати думки всіх зацікавлених сторін, які сповідують державну політику. Єдина думка, яку ми не збиралися враховувати, – це думка Москви. Нехай займаються російською мовою. А українцям ми просто дали право слухати українські пісні, дивитися українські фільми, читати українські книги. Бо люди прагнуть це робити. Це модно і драйвово. А немодно – не знати української мови!" - додав він.

Спікер ВР Андрій Парубій зазначив, що найближчим часом підписаний документ буде опублікований в "Голосі України". Прийнятий закон, який пережив дві тисяч правок, встановлює наступні норми використання української мови:

  • він стає обов'язковим для використання в публічному просторі;
  • в державному і комунальних секторах;
  • в транспорті та закладах громадського харчування;
  • на підписах і маркування товарів і послуг;
  • в медичній та освітній сферах;
  • в театральних виставах і дубляжі кіно;
  • на телебаченні, в інтернеті і друкованих ЗМІ.

Путіну "це не повинно зійти з рук": Шольц заявив, що війна в Україні може затягнутися

субота, 20 квітень 2024, 17:28

Близькі країни до Росії мають сумніви, що війна в Україні має якийсь сенс для Кремля, однак війна може затягнутися. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц, пише DW, передають Патріоти України. "У світі немає практично жодного глави уряду, який вір...

Почалися проблеми: Виробництво зброї в Україні сповільнюється з двох причин, - ЗМІ

субота, 20 квітень 2024, 17:22

Українські підприємства з виробництва зброї, які з'явилися після початку повномасштабного вторгнення РФ, шукають фінансування і побоюються стати ціллю ракетних атак окупантів, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. За словами журналістів,...