Ядерна база в окупованому Криму: Що Росія може зробити та наскільки це небезпечно для України

Україна стурбована намірами Російської Федерації розмістити ядерну зброю на тимчасово окупованому півострові. Росія готова розмістити в анексованому Криму ядерну зброю, попереджає український міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков. Навіщо це Росії і якими реальними є такі плани? Патріоти України пропонують вам розібратися у цьому в подробицях.

Нова ядерна база
"Росія вже де-факто окупувала Азовське море і тотально змінила баланс у Чорному, повністю його мілітаризувала. Ми особливо стурбовані діями РФ, спрямованими на підготовку Криму до розгортання там ядерної зброї", - заявив Резніков.
За словами міністра, саме з опорою на Крим Росія здійснює військові операції на Близькому Сході і в Африці і впливає на Балкани. "Відновлення ядерних сховищ, військових баз, на яких зберігалася в радянські часи ядерна зброя, почалося ще кілька років тому. Всім експертам відомі ці конкретні бази - це у Феодосії та Балаклаві. І, в принципі, є велика кількість непрямих доказів. Деякі експерти вважають, що вона (ядерна зброя) вже там є, а деякі експерти вважають, що вона скоро там буде, але вони до цього готуються", - вважає колишній міністр оборони України Андрій Загороднюк.
Екс-міністр вважає, що ядерна база в Криму потрібна росіянам, щоб шантажувати західний світ можливим застосуванням цієї зброї, яке насправді є дуже малоймовірним. "А більше для того, щоб домовлятися, щоб використовувати цей фактор як важіль у переговорному процесі", - зазначає Загороднюк.

Утім, має таке переконання колишній міністр оборони, Захід поки додатково не реагуватиме на ці події та не розширить коло санкцій. Водночас російський військовий експерт Павло Лузін вважає, що Росії вигідніше лише створити видимість того, що в Криму може бути розміщено її ядерну зброю.

"Російське керівництво хотіло б, щоб і Україна, і Захід припускали наявність ядерної зброї в Криму - або принаймні не були впевнені, є вона там чи ні. Це така військова хитрість із метою напустити туману. Я на 99% упевнений, що Росія не розміщує ядерну зброю в Криму, це божевілля. Об'єктивно передумов для такого кроку немає. З радянських часів російський ядерний арсенал зазнав колосальних змін - у тому числі з точки зору носіїв. Незважаючи на сильну мілітаризацію Криму, цей вид озброєння просто нема на що там навішувати. На Чорноморському флоті єдиним носієм ядерної зброї може бути крейсер Москва, але в разі чого таку потребу забезпечить база в Новоросійську. А об'єкт Феодосія-13 знаходиться дуже далеко від Севастополя - основного місця дислокації флоту", - вважає Лузін.
Не перші відомості
Ще в січні 2021 року українська розвідка повідомляла, що в окупованому Криму є військова техніка, яка може перевозити ядерну зброю. "Найбільший інтерес вони проявили до об'єкта Феодосія-13, зробили його перевірку, інспекцію, визначили, які роботи є необхідними, скажімо, для обсервації, для охорони цього об'єкта", - зазначав представник Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький.
У свою чергу, заступниця представника Президента в АР Крим - Таміла Ташева - заявляла, що на кількох об'єктах на півострові є матеріали для виготовлення ядерної зброї. Колишній голова Ради міністрів АРК - Сергій Куніцин - має переконання, що Росія цілком могла відновити об'єкт Феодосія-13 як найбільш підхожий для зберігання ядерної зброї.
Чим відповість Україна
"Важливим є розширення безпекового пакета для України. В першу чергу - за рахунок розгортання сил ППО, навіть шляхом розміщення американських підрозділів. Наше законодавство це дозволяє", - говорить Резніков.
Прес-секретар Президента України Сергій Никифоров відзначив, що слова Резнікова варто трактувати не як намір, а як "просто міркування про те, як посилити безпеку".
"Це гіпотетичний варіант про зміцнення безпеки в Україні. Це не те, що Україна серйозно розраховує найближчим часом запросити американців і встановити військові бази", - пояснив прес-секретар.
За словами Никифорова, можливе розміщення військ США в Україні залежить і від консенсусу в українському суспільстві, і від бажання НАТО, а також від "готовності прийняти той факт, що будь-які кроки сильно розлютять нашого північного сусіда".
Джерело: Кореспондент

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...