Ядерний подарунок Орбану від Путіна: Росатом збирається прискореними темпами збудувати нову АЕС в Угорщині

Держкорпорація Росатом готова прискоритися з будівництвом АЕС Пакш-2 в Угорщині у разі потреби, поки підготовка триває відповідно до контрактних термінів - перший бетон запланований через рік, у 2024 році. Про це заявив голова Росатому Олексій Ліхачов, передають Патріоти України.

«Ми йдемо, в принципі, відповідно до нинішнього контракту, і етап розвороту на будівництво та виходу на другу фазу в нашому розумінні вже вирішено наперед», — сказав він.

«Якщо замовник ставитиме завдання прискорюватися — прискорюватимемося, йтимемо в рамках нинішніх контрактних зобов’язань — йтимемо в рамках контрактних зобов’язань», — пояснив Ліхачов.

У Росатомі уточнили, що перший бетон на майданчику АЕС може бути залитий «через рік», тобто у 2024 році. Наприкінці січня глава МЗС Угорщини Петер Сійярто та віце-прем'єр РФ Олександр Новак обговорили телефоном статус проекту АЕС Пакш-2 і «домовилися прискорити інвестиції скрізь, де це можливо», повідомляв угорський міністр.

Він вкотре наголосив, що Угорщина не підтримає жодної пропозиції ЄС, «яка хоч трохи ускладнила б або навіть унеможливила б угорсько-російську співпрацю в ядерній галузі».

Наприкінці серпня 2022 року Управління з атомної енергетики Угорщини видало Росатому дозвіл на будівництво V та VI енергоблоків АЕС Пакш.

Наразі на єдиній в Угорщині АЕС Пакш, побудованій за радянським проектом, працюють чотири енергоблоки з реакторами типу ВВЕР-440 загальною потужністю близько 2 ГВт. Парламент Угорщини у 2009 році схвалив спорудження двох нових енергоблоків цієї АЕС, але на терміни будівництва вплинув тривалий розгляд Європейської комісії.

Вартість проекту становить близько 12,5 млрд євро, Росатом підписав контракти на добудову АЕС у грудні 2014 року. У березні того ж року Росія та Угорщина уклали угоду про надання довгострокового кредиту у розмірі до 10 млрд євро.

У грудні 2022 року Сійярто заявляв, що сторони обговорюють ще одне розширення АЕС.

Коли Україна дозріє до таких моральних стандартів? Глава МЗС Латвії йде у відставку через журналістське розслідування

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:05

За інформацією журналістів, Кріш'яніс Каріньш нібито витратив до 1,3 мільйона євро на оренду приватного літака для офіційних поїздок. Кріш'яніс Каріньш, міністр закордонних справ Латвії, у четвер, 28 березня, заявив, що піде у відставку після скандалу,...

"Хороші продавці гною носять його зразки в роті": Кірбі висміяв росіян, які пов'язують Україну з терактом під Москвою

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:56

Російські чиновники, які шукають «український слід» у теракті під Москвою, здаються доволі хорошими продавцями гною. Про це заявив координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі, передають Патріоти України з посиланням на The Hill. Кірбі вкотре під...